A Demokratikus Koalíció véleménye szerint az alacsony magyarországi születésszám miatt jelentős részben az Orbán-kormányt terheli a felelősség – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt. A párt szóvivője többek között az elhibázott szociálpolitikát, az adópolitikát, a romló egészségügyi ellátást és az elvándorlást jelölte meg okként.

A politikus KSH 2000-2013 közötti időszakot vizsgáló tanulmányából idézve azt mondta, hogy Európai Unió 28 tagállamában 2013-ban közel 5,1 millió újszülött jött világra, ami körülbelül 91 ezerrel kevesebb, mint 2000-ben. Az EU tagországainak felében nőtt a születésszám, a másik felében pedig csökkent – tette hozzá.

Magyarország esetében lesújtó az adatsor – folytatta, hozzátéve, 2000-2013 között 2006-ban, a Gyurcsány-kormány alatt volt a legmagasabb ez a szám, akkor 99 ezer 871 gyermek született. Még a Gyurcsány-kormány utolsó teljes évében, 2008-ban is 99 ezer 149 újszülött jött a világra – emelte ki. A mélypontot a 2011-es és a 2013-as évek jelentették, tavalyelőtt 89 ezer 524 gyermek született, ami közel tízezerrel kevesebb, mint 2008-ban – hangsúlyozta.

A második Orbán-kormány első három éve alatt, 2010-2013 között mindhárom esztendőben kevesebb gyermek született, mint a "sokat bírált nyolc év bármelyikében", 2002-2010 között – emelte ki.

Magyarország az EU-n belül 2000-ben még a huszadik volt a születésszámok alapján, 2013-ban viszont már csak a 25 helyet érte el, csak Olaszországban, Portugáliában és Németországban rosszabb a helyzet – mondta a szóvivő.

A DK olyan programot akar kínálni az ország számára, ami méltó körülményeket biztosít a gyermekvállaláshoz és a családalapításhoz – jelentette ki végül.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@keresztapa: végül is... mindnek volt még olyan kis piros pötty is a seggén, ami japán származásukat bizonyítja.
Freewolf
Na ezen aztán jót derültem. Már erről is Orbán tehet!
Hol van ennek a paprikajancsiskodásnak a vége?
pbalage
@Freewolf: nem mondtak nagyobbat, mint a fidesz, amikor azt állították, hogy annyira jól teljesítettek, hogy örömükben már 8 hónapra születnek a gyerekek.
keresztapa
@pbalage: Nem hallottál még koraszülésről, ez nem hazugság, hanem a természet erre is képes, ha nő szervezete nem képes a kilenc hónap kivárására. De ez nem öröm kategória!
pbalage
@keresztapa: végül is... mindnek volt még olyan kis piros pötty is a seggén, ami japán származásukat bizonyítja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.