Akármennyire is sikerként hirdeti a KDNP, nagyon úgy tűnik, hogy minden társadalmi csoportban, beleértve a pártállás szerinti csoportokat is, egyértelmű többségben vannak azok, aki ellenzik a korlátozást.

2015 kora tavaszán egy magánszemély kezdeményezésére és az általa megszervezett közösségi finanszírozás révén három közvélemény-kutató intézet is feltette ugyanazt a kérdést országos reprezentatív felmérésben:

Azt, hogy a boltok továbbra is nyitva tarthassanak vasárnaponként, Ön támogatja vagy nem támogatja?

A támogatók aránya március elején az Ipsosnál 64 százalék, március végén a Mediánnál 62 százalék, április közepén a Tárkinál 59 százalék volt. A különbségek elhanyagolhatók, de mivel egy irányba mutatnak, vagyis a nyitva tartást támogatók aránya csökken, akár az is feltételezhető lenne, hogy az emberek egy része fokozatosan hozzászokik a vasárnapi zárva tartáshoz, és lassan elfogadja azt.

A Medián legutóbbi adatai viszont igencsak  megcáfolják ezt a feltételezést: a május végi, 1200 fős országos felmérésben a megkérdezettek 72 százaléka állt ki a vasárnapi nyitva tartás mellett.

Medián: egyre több embernek van elege a vasárnapi zárva tartásból

A legnagyobb mértékben épp a kormánypárti szavazók véleménye változott: míg márciusban a fideszesek körében kisebbségben voltak a vasárnapi nyitva tartás hívei (45 százalék), májusra már közel kétharmadosra nőtt az arányuk.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Majd megint szétküldenek egy konzultációs levelet és abból teljes bizonyossággal kiderül, hogy kilencvenhárom és fél százalék van megelégedve a vasárnapi bezárásokkal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m.macskosz
@vadsanca: Ebben spec.tévedsz, de nincs jelentősége, ha történetesen 6 ember munkaidő-beosztása borul egyetlen nap miatt. Igen, ettől eltekintve ki lehet bírni. Meg téged is...csak nem könnyű.
m.macskosz
@vadsanca: Arról van-e fogalmad, hogy évente egyszer-kétszer jön a víz-gáz-villanyóra leolvasó is, ha a szolgáltató úgy dönt? (Például, ha gyanúsnak tartja a fogyasztásomat.)
vadsanca
@m.macskosz: Jó. Akkor a szolgáltatók is bevezethetnék a több műszakos munkarendet!
Akkor ez a probléma is megoldódna! Ennek nem igazán látom akadályát!
m.macskosz
@vadsanca: Így van!
És miért ne lehetnének nyitva a bankok és az önkormányzatok hétvégén? Tilos?
Miért ne lehetnének nyitva az ovik, a sulik, a bölcsik is? Miért kötelező egyesek számára a szombat-vasárnapi, ünnepnapi szabadnap? Szervezés kérdése az egész. Na, meg persze pénz...
vadsanca
@m.macskosz: Csak az a baj, ha a csálad tagjai más és más beosztásban dolgozik, akkor ennek beláthatatlan következménye lesz. Tehát érdemesebb lenne a hétvégi- és ünnepnapi pihenő-napoknál maradni. Már eddig is sok család szakadt szét. Jó ez nekünk? Hogy akarunk család-centrikusak lenni?
m.macskosz
@vadsanca: Nemakarásnak nyögés a vége. Az én gyerekkoromban édeskevés idő jutott azokra a gyerekekre, akiknek a szülei a nulláról indultak, de vinni akarták valamire, ám fura módon annyi idő mindig jutott a gyerekekre, hogy jólnevelt felnőttekké váljanak. Aztán valahogy ez folyamatosan devalválódott: ma már világ csodája, ha egy-egy fiatal ill. középkorú normális emberi morállal rendelkezik. Ez bizony már rég nem azon múlik, hogy egy család, anya, apa, gyerekek együtt tölthetik a hétvégét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.