Segély helyett egyre többen élnek munkából, a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre többen dolgoznak – mutatott rá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére válaszolva. Kiemelte: jövőre mintegy 70 milliárddal nő a közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló forrás. 

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában úgy fogalmazott: egyre inkább működik a segély helyett munka elve. A közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre több ember dolgozik és a saját becsületes munkájáért kapja a bérét.

Közölte: a közfoglalkoztatásban érintettek száma és a közfoglalkoztatás átlagos időtartama is jelentősen nőtt 2013 és 2014 között. A Belügyminisztérium adatai azt mutatják, hogy míg 2013-ban 314,6 ezren, addig 2014-ben már 366 ezren vettek részt közfoglalkoztatásban legalább egy napig, és a közfoglalkoztatás átlagos időtartama 5,16 hónapról 6,3 hónapra emelkedett. A közfoglalkoztatottak átlagos létszáma a 2013. évi 126 668 főről 2014-re 178 850-re emelkedett.

Hozzátette: a központi költségvetés 2014-ben is az egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése költségvetési jogcím alatt tervezett forrásból biztosította az önkormányzatok által a szociális pénzbeli ellátásokra – például rendszeres szociális segélyre, foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, lakásfenntartási támogatásra – ténylegesen kifizetett összegek után, azok meghatározott százaléka (80-100 százaléka) erejéig a keretet.

Hangsúlyozta: e jogcímnél a támogatásokat – az előző évek gyakorlatának megfelelően – tavaly is az önkormányzatok havi igénylései, tehát az adott hónapban ellátásra jogosultak tényleges kifizetési szükséglete alapján utalták ki.

Az egyes jövedelempótló támogatások kiegészítésére fel nem használt 28,5 milliárd forintot az állami és önkormányzati közfeladatok kiemelt területeire csoportosították át – jelezte.

Kitért arra is: a kormány célja, hogy 2018-ig fokozatosan megteremtse a teljes foglalkoztatottságot, a munkát végezni képes és dolgozni akarók részére ellátás helyett értékteremtő munkalehetőséget biztosítson.

Jövőre ezért a 2015. évihez képest is jelentősen, mintegy 70 milliárd forinttal – 270 milliárd forintról 340 milliárd forintra – emelkedik a közfoglalkoztatás céljára rendelkezésre álló forrás – rögzítette.

A kormány intézkedése lehetővé teszi, hogy a jövőben ne nőjenek fel úgy generációk, hogy nem látják a szüleiket munkába menni – összegzett Rétvári Bence.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ezzel szemben a valóság az, hogy egyre többen nyomorognak munkából seggfej. Ez nem dicsőség, hanem szégyen, a ti szégyenetek, úgyhogy ne legyél rá büszke.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Most, hogy már a létminimumot sem szabad mérnie a KSH-nak hazudhatnak bármit.
Dr. Felipe
Hát ma délelőtt éppen úton voltam mikor szembesültem azzal a ténnyel hogy a közmunkások egy csoportja kártyázással üti el a munkaidőt.

Hát valóban egyre többen élnek meg munkából mert a kártyázásra merje valaki azt mondani hogy nem munka.
szaboria1
Igen egyre többen kénytelenek menni, mert a meg nem fizetett kommunális adót sokan így fizet meg. Itt nálunk egy hónapra híják be az elmaradt adók miatt.
Mobil123
a te apád is csinálhatott volna kis széket inkább helyetted.
verőce21
@F_Viktor: (22:48) Szóval személyes érdeked is fűződik a munkanélküliséghez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.