Az egyik közösségi oldalon szerveződött önkéntesek csoportja segíti a menedékkérők ellátását Szegeden a vasútállomásnál. Elsősorban azok szorulnak támogatásra, akik az utolsó budapesti vonat indulása után érkeznek a pályaudvarra és kénytelenek ott éjszakázni.

Szerdán éjszaka néhány perccel az utolsó gyorsvonat indulása után állt meg egy autóbusz a pályaudvar előtti téren, melyről több mint ötven ember, többségében gyerekes szíriai családok szálltak le. Az érkezőket az ott várakozó taxisok arról igyekeztek meggyőzni, hogy folytassák velük útjukat, az önkéntesek – köztük több arabul is beszélő fiatal – pedig felkínálták segítségüket – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A szíriai családok határsértőként érkeztek Magyarországra, azt követően pedig, hogy menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, a hatóság elindította őket az ország valamelyik befogadóállomása felé, ahol kivárhatják, hogy ügyükben döntés szülessen.

A téren már több mint egy hete dolgozó önkéntesek ételt és italt adtak az érkezőknek, és igyekeztek őket információval is ellátni. Egy begyulladt szemű szíriai kislányhoz gyermekorvos érkezett, mellette még több gyerek is kezelésre szorult, mert elfertőződtek a szúnyogcsípéseik, melyeket akkor szereztek, amikor szüleikkel a Tisza árterében a zöldhatáron keresztül Szegedre érkeztek.

Kékesi Márk, a csoport egyik aktivistája az MTI-nek elmondta, programjukat kettős céllal indították. Egyrészt, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik gyermekkel, néha egészen kicsi csecsemővel kénytelenek az éjszakát a szabad ég alatt tölteni, másrészt, hogy megnyugtassák a környéken lakókat, azzal, hogy az első hajnali vonatra várók szervezett körülmények között pihenhetnek, így megelőzve az esetleges konfliktusokat. A napközben érkezőket útbaigazítják, azoknak pedig, akik az állomás előtt éjszakáznak takarókat és matracokat biztosítanak.

Az egyetemi oktató hangsúlyozta, a menedékkérők ellátásához folyamatosan érkeznek az adományok: étel, ásványvíz, pelenkák, ruhák, gyerekjátékok, szerdán pedig kiszállították az első olyan támogatást, melyet külföldön dolgozó magyarok rendeltek meg az egyik kereskedelmi láncnál az interneten keresztül. A térre a szegedi önkormányzat cégei 24 négyzetméteres tárolóhelységet, ivó- és mosdó kutakat, mobil vécéket és ingyenes hálózat nélküli internetelérést telepítettek.

Kelemen Zoltán Gergely (MTI)
Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Ha annyira szereted őket,vigyél haza egy-két családot.Élj velük .Majd megkérdezlek egy hónap múlva.Ne a pavilonból szeresd őket. Szervezők ! Valószínű az internet nekik a legfontosabb ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tekla
varirmag! Szívemből szóltál. Ezeket a propaganda segítőket, pedig meg vetem. Hol vannak ők a minden napokba, az öregek és betegek, elessetek mellől? Akkor nem kell jó fej ,cukiskodni?
A falvakból a jobb megélhetés reményében elköltöztek, "diszidáltak" a fiatalok,ott maradtak halomban a magatehetetlen emberek , koszban , gazban mocsokban, kiszolgáltatva a helyi kiskirály-kocsmáros-boltos -földesuraknak. Akik kedvükre szadizzák őket a nyomoruk fokozásával, egy fűnyírást sem segítve. Felvesznek egy csomó közpénzből fizette közmunkást, de ezek 100000 szer söprik a járdát , de egy darab fát nem vágnának össze az öregeknek. Tudok olyanról aki éhen halt ,a lakásában ,mert nem tudott felkelni. Egy 100 fős faluban kiszáradt! Divatos szociális gondozó képzésben, olyanok részesülnek akik szellemi fogyatékuk okán , sehol nem alkalmazhatók. Fél óráig simogatta vizes szivaccsal a csempét , amikor rászóltam , hogy használjon vizet a takarításhoz! :) Egy ajtó mosásnál nem érette mért akarom a belsejét is lemosatni :( Mi lesz ezekkel az emberekkel? És akkor a fiatal életerős külföldieket kell kiszolgáltatni etetni,akiken kilóra lóg az arany . Undorítóak .
Dr. Felipe
Jéé, Magyarbajdzsánon nem veszett még ki az emberség sem a kurmányzati gyűlöletpropaganda ellenére sem.

Ha Magyarországra jössz, találsz még jóembereket is, igaz egyre kevesebbet.
nola
@Tekla: azért akadnak önkéntesek a mindennapokban más területeken is. csupán nem minden önkéntes mellett áll egy fotós és nem jelenik meg róla hír minden nap.
de a ksh vezet statisztikát erről is. most hirtelen ezt találtam:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/onkentesmunka.pdf

túl sok az általánosítás az írásodban...
mate03
@levi: Azért van hírértéke! Szeged polgármestere,és jó néhány szegedi vállalkozó,segít a menekülteknek! Mert van bennük emberi érzés!
Anna Mária
@mate03: Magyarországon még mindig van jó oktatás az egyetemeken, több helyen is lehet keleti nyelveket és kultúrákat tanulni, arabot is.
mate03
@Tekla! Kérdezd meg Lévai Anikót!Mostani hír:A miniszter elnök felesége,meglátogatta a menekült tábort! Vizet és élelmet osztott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.