Valószínűleg elérte maximumát az idei nyáron mért villamosenergia-terhelés szerdán háromnegyed egy körül; az érték meghaladja az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelést – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint szerdán 12 óra 45 perc körül az előzetesen mért adatok szerint az ország villamosenergia-szükséglete elérte a 6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket. A Mavir szakemberei szerint ez lehet az idei nyár csúcsterhelési adata.

A hőmérséklet még emelkedhet a nyár további részében, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb felhasználók – irodaházak, üzemek – már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert.

A Mavir közleményében kiemelte, hogy az elmúlt napok értékei nyári rekordnak számíthatnak, mert meghaladják a 2007-ben regisztrált 6320 megawattos, valaha mért legmagasabb hazai nyári teljesítmény-igényt is.

A szerdai csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, 12 órakor mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

A hőségben az átviteli rendszer fokozott igénybevételnek van kitéve, terhelése jelentősen megemelkedik. A Mavir hálózata azonban stabil, maximális rendelkezésre állást biztosít, a régió többi rendszerirányítójával szorosan együttműködve. A hőség semmilyen ellátásbiztonságot veszélyeztető műszaki problémát nem okozott – hangsúlyozták a közleményben.

A Mavir által évtizedek óta gyűjtött adatokból megállapítható, hogy az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, a nyári csúcsérték azonban még soha nem haladta meg a télit.

A nyári növekedés oka a légkondicionáló berendezések elterjedése. A magyar háztartások 24 százaléka használ jelenleg valamilyen légkondícionáló berendezést, további 23 százalék pedig tervezi, hogy klímát vásárol – közölték.

A rendszerirányító tapasztalata szerint miután a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius fokot, minden további egy fokos emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a hazai villamosenergia-rendszert.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Vajon kinek kellene szólni arról, hogy kánikula idején többet és többen használnak klímát, ventilátort és egyebet, ami hideget ad?
Tényleg olyan érdekes és fura dolog ez, hogy csak külön erre specializálódott szakértő mondhatja ki?
Hogy télen általában hideg van, akkor a gáz kell, nyáron meg meleg és akkor a villany?
Tényleg csak én vagyok ilyen zseni, hogy erre rájött? Mert hogy az illetékesek esetleg buták, vagy közönyösek azt már feltételezni sem merem.
Bercifiu
El kell használni a Pakst 2 által meg termelt energiát. 2017 - től minden háztartásban elektromos fűtés, légkondi felszerelése kötelező. Fa - szén nuku.
verőce21
@verum: Pedig a cikk arról ír, hogy télen mindig több elektromos energia fogy. Télen nemcsak gáz kell, hanem több villany is. Úgyhogy buta vagy, egyes! Leülhetsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.