A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy a fiatalok elvándorlásának megállítása érdekében csökkentse le a tandíjakat és nyissa ki az egyetemeket a tehetséges, de szegényebb sorsú diákok előtt is – közölte az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt hozzátette: azt is meg kell oldani, hogy az egyetemisták minél hamarabb munkához és lakáshoz jussanak.

Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport felmérésére hivatkozva felhívta a figyelmet, hogy a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások 63 százaléka szeretne rövidebb ideig, 52 százalékuk hosszabb távon külföldön munkát vállalni, illetve a válaszadó diákok 37 százaléka tervezi úgy, hogy külföldön telepszik le. 2013-ban ezt még csak hét százalékuk állította biztosra és 25 százalékuk valószínűsítette – jelezte.

Gréczy Zsolt kijelentette: egyre többen akarnak elmenni az országból és ha ez így lesz, akkor az Orbán-kormány még több családot szakít ketté, mint eddig. Ha az országot elhagyó fiatalok külföldön letelepszenek, akkor nagy valószínűséggel már nem jönnek vissza, nem ide születnek a gyermekeik, nem itt fizetnek adót és nyugdíjjárulékot, ami katasztrófához vezet – mondta.

Gréczy Zsolt reagált arra, hogy az LMP társelnök-frakcióvezetője azt mondta: a Fidesz, az MSZP és a DK szerdán a paksi bővítéshez hasonló hazaárulást követett el azzal, hogy az Európai Parlamentben az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) zajló tárgyalások folytatása mellett foglalt állást. A szóvivő úgy fogalmazott: Schiffer András "fordítva ül a lovon" és amit az LMP képvisel, az árt Magyarországnak. A megállapodás növelni fogja az EU gazdasági teljesítményét, annak nyomán kétmillió munkahely jön létre, a korábban említett aggályokat pedig az Európai Parlament kivette a megállapodásból – jelentette ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.