A menekülthullámnak gátat szabó határzárak azért létesülnek, mert visszhang nélkül maradtak az európai uniós határállamoknak – köztük Magyarországnak – a többi tagország szolidaritását kérő felhívásai – véli Jaroslaw Gizinski, a Wprost jobbközép lengyel hetilap külföldi rovatának szerkesztője hétfőn közölt kommentárjában.

Gizinski nagy ívű, a kínai nagy falig is visszanyúló történelmi áttekintést ad az országok biztonságát növelő határvédő akadályokról. Megjegyezte: 1989-ben a vasfüggöny lebontását az NDK állampolgárait Ausztriába kiengedő Magyarország indította el, jelenleg viszont éppen a magyar kormányt érik bírálatok a szerb-magyar határon létesítendő biztonsági kerítés miatt.

A cikkíró rámutat: az évezred elején elkezdődött „bevándorlási válság” miatt világszerte létesítettek határzárakat, a közel-keleti és afrikai menekültek áradatát Magyarország előtt például Görögország és Bulgária próbálta hasonló módon megfékezni. Magyarország azért találta magát a kritika kereszttüzében, mert „Nyugaton a Fidesz nem különösebben kedvelt a minden teketóriát mellőző és tüntetően független politika miatt”.

Magyarországgal az uniós tagállamok eddig nem vállaltak szolidaritást a menekültügyben. „Ebből egyszerű következtetést lehet levonni: senki sem segít rajtatok, oldjátok meg, ahogy tudjátok” – fogalmazta meg Gizinski, hogy miben látja a magyarországi határzár építésének fő okát.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Gizinski elvtárs, megoldjuk..örülünk, hogy ilyen együttérző teccik lenni...
bundi
Miért vállalnának bármit is magyarországgal szemben...a menekültekkel nem amagyaroknak kell foglalkozni...ez csak terelés..épp egy új ellenséget kellett találni mert kedves tanácsadójuk sak ezt a kottát ismeri...a rendőrök a tanárok a diákokazorvosok a rokkantak.az elmúlt pár évben ezek voltak az aktuális ellenségek...most a menekültek...ennyi...egyébkéntezek az emberek elmennek az ország mellett mint más a kutyaszar mellett...a németek a svédek á franciák az angolok a cél ott próbálnak letelepedni...a magyarok csak hisztiznek emiatt...
Hari
A bumeráng visszaüt. Kellett a szabadságharc Brüsszel ellen, kellett hősködni, hogy nem kérünk a gyámságotokból, majd mi aztán megmutatjuk hogyan kell a saját ügyeinket elrendezni. Most aztán itt a ki nem mondott " válasz ". A kerítés sok pénz(ünk)be kerül, eredménye kétes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.