Megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében – közölte honlapján csütörtökön az MNB. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek. 

A honlapon olvasható közleményben emlékeztetnek arra, hogy a tavaly januárban életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben számos nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont.

4,5 milliárdért vett Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank

Mint írják, a most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, mielőtt 2005-ben felbukkant a Nagyházi Galéria aukcióján. Akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotásáról van szó. A képet Pintér Gyula vállalkozó vette meg 140 millió forintért, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe.

Később a művész saját kezű változtatásai sorát kimutató röntgenfelvételek, és a modenai hercegi gyűjtemény leltári leírása igazolta, hogy Tiziano művéről van szó. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményt az elmúlt csaknem egy évtizedben több tárlaton és a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításában láthatta a közönség.

A műkincs-visszavásárlási Értéktár Program célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok itthon tartása – olvasható a közleményben, amelyben felidézik, hogy a programra az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

A program keretében eddig összesen mintegy 7,8 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat és gyűjteményeket az MNB. Köztük van Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (1,6 milliárd forint), Orbán Dezső A nagy akt (65 millió forint), Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony (42 millió forint) és Vaszary János Kereszténység (40 millió forint) című alkotása, valamint egy a XIV-XVII. században Erdélyben vert ezüst tallérokból álló érmegyűjtemény (1,1 milliárd forint).

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Húúú de cifrát tudnék káromkodni, hogy franc enné meg őket rakásra !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@papa.49: Írod:
"...a három legnagyobb festménye itt lehetne nálunk!!!"

Munkácsyt már lezsírozták, a tulajdonosa kénytelen lesz Lézeréknek ingyen beszolgáltatnia.
Lackó50
Van nekik miből. A bankok olyan szemérmetlenül nagy haszonkulccsal dolgoznak, hogy az már felháborító. A bankkártyás rendszert ráeröltették mindenkire és így a fizetésekből lehet nekik is "adózni" (bár ezt ők nem így hívják, hanem kezelési költség, ... stb.) A lényeg hogy mindenkitől lehúzzanak valamennyit. Ha nagyobb tömeg felmondaná a bankszámláját, akkor volna baj a házuk táján. Rögtön sírnának, hogy tönkre mennek és akkor aztán megáll az élet. Érdekes módon a bankkártya előtt is volt élet. Mindenki kézbe kapta a fizetését és a bankok segítsége nélkül is tudta kezelni.
mariaberta
@Bercifiu: És emlékszel, Orbánék mit műveltek Simonnal?Csak azért nem minősítek, mert a moderátor kitiltana a stílusom miatt.
pbalage
na. új ötletem van: minden állampolgár szobájába legyen kifüggesztve az eredeti mű,
(természetesen a hajléktalanokat kizártam)
Namost akinek van hajléka, (kb 4,5 millió hajlék van, amúgy elég nehéz kinyomozni)
annak a szobájába legyen kilógatva 7,008 másodpercre, 120 év alatt talán megvalósítható lesz, ha sietnek.

Mindenki egyenlően részesül az élményből 120 éven belül, egy csapatom éjjel-nappal járja az országot a csodaszép pingálmánnyal.

Ha valaki a festmény kiakasztásának időpontjában nem tartózkodik otthon, nem élvezheti a szerzeményt.

Matematikailag természetesen alá tudom támasztani a számításomat.
kamazuka
@eszegfu: Igen!De mi momentán nagyobb cserépben!
eszegfu
@kamazuka: Köszönöm ezt az ötletet! Nekem a "szabad" földben nagyon nagy darabokat termett, igy azokat a köv. évi ültetéskor sajnáltam volna elültetni, inkább megettük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.