Vaskos összegekre tesz szert az államkassza abból a különleges köztartozás-behajtási módszerből, amelyet tavaly óta alkalmazhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei – írja a Napi Gazdaság.

Tavaly havonta négyszázmilliós elmaradás kapcsán intézkedtek az egyenruhások, az idei kimutatás már havi 1,1 milliárdról szól.

A különféle helyszíni ellenőrzéseket végző fináncok korábban arra kaptak jogot, hogy ha kiegyenlítetlen köztartozásra bukkannak, lefoglalhatják például a közúton megállított teherautó szállítmányát, esetleg az ellenőrzött gazdasági szereplő raktárkészletét vagy akár az üzlethelyiség berendezéseit.

A szóban forgó összegek jelentős része azonnal befutott az államkincstárba

– jegyezte meg Suller Attila.

Idén, és tavaly is, a hiányzó adók nagyjából egyharmadát készpénzben vagy átutalással, de azonnal lerótták az ellenőrzött gazdasági szereplők. Máskor viszont a fizetés elmaradt, olyankor a fináncok árut, járműveket, készleteket foglaltak le.

A szóvivő példaként mutatott be egy konkrét eljárást.

A NAV emberei a hasonló esetekben megállítanak a közúton egy kamiont, majd az egyenruhások áttekintik többek között, hogy a sofőr megfelelő szüneteket tartott-e vezetés közben, a magyar teherautós be van-e jelentve, de szóba kerül az is, hogy a fuvarozóvállalkozásnak vagy esetleg a megrendelőnek van-e adóelmaradása.

Amennyiben köztartozásra derül fény, a NAV-osok – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjék az összeg lerovásáról. Amennyiben a köztartozás nem érkezik meg mihamarabb, a NAV rögzíti az áru, a jármű lefoglalásának tényét. A befizetés elmaradása miatt a hivatal végső esetben a vagyontárgyak elvonásáról, elárverezéséről is dönthet.

A cél nem az érintett gazdasági szereplők ellehetetlenítése, így a vállalkozás számára fontos eszközöket – kezdetben – általában nem viszi el a hatóság.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@wagabund: Na b+ mivel indokolta Lázár, hogy nem lehet pénztárgépeket felszerelni a kaszinókban? Hogy nem blokköteles így b+ nem is áfaköteles és ezért pénztárgépet sem tudnak bekötni. (De ígérte majd megnézi, hogy van-e rá mégis mód. Na ja)
Abba az eshetőségbe pedig mindenki gondoljon bele, hogy bemegy a kaszinóba egy politikus 100 ezerrel és 1 millióval jön ki. Ez ugye egy könnyű adózott jövedelem. Fogja tudni igazolni bárki is, hogy valóban játszott és úgy nyerte az összeget? Az biztos, hogy nagyon fontos a kormánynak, hogy haver kezében legyenek ezek a pénznyerő helyek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@Mézike: Tudod ez Orbanisztánban így működik! (KIVÉVE A GYEVI BÍRÓT!
mate03
@kkalman: Hiányolom a (fidesz) nyaloncokat ! Ordas farkas,kandúr bandi,és társait!
volvós
@mate03: Most öblítik a nyelvüket, szájukat !!! :-)))
nyanya001
@mate03: Papuska1 is nagyon tuggya' a frankót !
Toby
NAV ? A csürhe bészbólütős pénzbehajtói - egyenruhában ! Gondolom, csak a "keményen dolgozó kisemberekkel" ennyire tökös csávók, a cba szintű nyalogányok kiesnek a képből !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.