Bangóné Borbély Ildikó szocialista párti országgyűlési képviselő szerint a korábbi éveknél is nagyobb káosz várható az idei tanévkezdéskor. 

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a háttérben is nagy problémák láthatók. Kérdésként fogalmazta meg, valóban távozik-e az Oktatási Hivatal vezetője, gazdasági vezetője és – augusztus végével – Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, akiért, mint mondta, nem fognak "könnyeket ejteni".

Az Orbán-kormány alig két év alatt szétverte az önkormányzati fenntartású iskolarendszert – jelentette ki, hozzátéve, szakemberek már akkor jelezték, az "államosítás" okozta központosítás megbénítja a közoktatást.

Hangsúlyozta: vezetésre alkalmas emberekre és működőképes intézményekre lenne szükség.

Mint mondta, azóta a "mamuthivatal" többször szorult pótlólagos pénzügyi forrásokra, a média pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ erőszakos iskolaigazgató-váltásaitól hangos, az intézmény ugyanúgy képtelen ellátni feladatát, mint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello).

Utóbbiról szólva arról beszélt: tavalyelőtt 28 ezer tankönyv nem érkezett meg időben, egy éve pedig a tankönyvcsomagok körül alakult ki káosz, idén a Kello már hivatalosan közölt feladatai némelyikét sem látja el; példaként a szortírozást és az iskolába beszállítást említette.

A Kello kapja a pénzt, de az iskoláknak kell a munkát ellátniuk, úgy, hogy a negyedmilliárdos haszonból sikerült 140 millió forintos hiányt létrehoznia az intézménynek – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbán lesajnálja az oktatást. A minimálbérre és közmunkára építi gazdaságpolitikáját, amihez nem kell túlképzett dolgozó réteg. Az elit aki ennek haszonélvezője meg amúgy is tudja majd külföldön taníttatni gyerekét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
Sajnos az ellenzéki hölgynek igaza van, de nem kell nagy tehetség belátni, hogy milyen gondok vannak az oktatás körül. A tanévkezdés, tankönyv hiány már fidessesl együtt járó probléma.
Desischado
Human és Justhpeter leírták a lényeget. orbánnak nem értelmes gondolkodó eberek kellenek, hanem agyatlan birkák, szolgalelkű jobbágyok!
mate03
@Desischado: Hol a picsába lapul ilyenkor,cirmos, a majdnem farkas,meg a többi (fidesz) nyalonc!?Vagy erre még ők sem mernek kekeckedni?
human
@justhpeter: Arra Parraghra gondolsz, aki a munkanélküliséget azért látja pozitív dolognak, mert akkor oda megy a befektető? Emlékszem, a riporter kétszer is rákérdezett, mert azt hitte, hogy rosszul értette. Ez Orbán munka alapú társadalmi jövőképe.
Beewulf
@Papuska1: Nagyon Okos, Te! Miféle kapitalizmus van az oktatásban? Meg miféle kapitalizmus az, amikor csak egy vállalat játszhat a jogszabályok miatt? Lehet a pedagógus hivatalos munkaideje 8 órával kevesebbnek látszik, de mivel van egy a családban, igaz óvodai, delátom, hogy rámegy a hétvégéje, hogy megírja: az évvégére kb 200 oldalas csoport naplót, egyéni fejlődési naplókat (kb 5 oldal gyerekenként), SNI-s gyerekek jelentéseit, az óvodai "project"-ek papírjait. És előkészítsen minden eszközt a következő heti foglalkozásokhoz, merthát az összes ilyet nem lehet "munkaidőben" csinálni, akkor nevelni és oktatni kell. Kapitalizmus! Ehhh.
Papuska1
@Beewulf: @Beewulf: Kedves uram, téved. Nem kell a teljes munkaidőt gyerekekkel tölteni, van a 32 órának adminisztrációra használható része bőven. A kötelező órái, néhány feladaton túl ez is lehetséges. Nyugaton így is működik, itthon a pedagógusok egy része nem szenved bent a géppel, zavarják a többiek, inkább otthon csinálja. Megérthető, de nem "Unió kompatibilis". (Fura hogy én írok ilyet!) Ha valaki körbenéz a határon túl, látja, hogy hogy csinálják minimum ugyanezt a Lajtán túl. Nálunk szokatlan, náluk bejáratott dolog, igaz dupla bérért, de más területeken ez a bér ötszörös! Igy a pedagógusok kevésbé vannak lemaradva, mint a többiek. Minden relatív!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.