Megérkeztek a KSH legfrissebb adatai, amelyből jól látszik: a vasárnapi zárva tartás tovább csökkentette a kiskereskedelmi szektorban dolgozók számát – írta a Portfolio.

Február volt az utolsó hónap, amely megelőzte a vasárnapi boltzár bevezetését, ehhez képest áprilisban 2400, májusban pedig már 2600 fővel kevesebben dolgoznak kiskereskedelmi szektorban. A csökkenés leginkább a nem teljes munkaidős munkavállalók körében volt tapasztalható.

Eközben a túlórák száma májusban ismét szignifikánsan emelkedett a kiskereskedelmi ágazatban, ami különösen a ruházati kiskereskedelemben feltűnő. Májusban 388 ezer túlórát teljesítettek a szektor dolgozói, ami 10 ezerrel több, mint áprilisban, míg 70 ezerrel több, mint tavaly májusban.

A Portfolio az adatokból azt a következtetést vonta le, hogy bár strukturálisan van munkaerőigény a kiskereskedelemben, ez nem jár munkaerő-felvétellel, vagyis ahol a vasárnapi boltzár valóban munkaerő-felesleget okozott, ott elbocsátásokra került sor.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Mo. jobban teljesít! Megint sikerült növelni a rabsz.. ööö közmunkások számát!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@lampa laz: Semmit. Őket egyáltalán nem érdeklik azok, akik elvesztették a megélhetésüket.
Papuska1
@mate03: Szerintem a Tv-ben, meg a rádióban pont nem magyarázzák el ilyen érthetően a vasárnapi nyitva tartást, az a baj. Én ezt az indoklást a Bécsben hallottak alapján fogalmaztam meg kivételesen. Az a baj, hogy az álbaloldal csak akkor figyel a nyugatra és akkor bezzegel, ha a pillanatnyi érdekének az az érv felel meg. Ráadásul nagyon kevés a valódi baloldali gondolat, helyette szerintem beteges ultraliberális dolgokat szajkóznak a baloldalon, aminek az igazi baloldalisághoz vajmi kevés köze van!
mate03
@Papuska1: Miért jó az neked,hogy a vasárnapi boltbezárások áldozatai ,az elküldött,több ezer dogozó! A többiek meg ,a belüket kidolgozzák szombaton,a hosszabbított nyitva tartással! Aki a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozik! Az tudja hogy mit vállalt!Kérdezd meg a dolgozókat ,hogy mennyivel keresnek kevesebbet!Akkor te is rá jössz hogy nincs igazad!
Papuska1
@mate03: Érdekes, hogy egyetlen valós dokumentum sem bizonyítja, hogy nagyobb létszámban küldtek el dolgozókat. A kereskedelemben még mindig munkaerő hiány van. Lehet, hogy néhányan munkahelyet távoztattak de utcára nagyon kevesen kerülhettek. A másik kérdésre a válaszom, először én sem örültem a vasárnapi boltzárnak, azután megkérdeztem néhány a kereskedelemben dolgozó ismerősömet. Ők győztek meg a zárva tartás szükségességéről. Lehet, hogy ami Bécsben, Berlinben, Párizsban igaz, és amit ott a szakszervezetek vívtak ki, az egy kicsit nálunk is úgy van? Csak nálunk nem a baloldal a szakszervezet, mint náluk, hanem a multik irányította liberálisok béremberei. Ezen még nem gondolkodott el?
mate03
@Papuska! Érdekes helyen lakhatsz!Nálunk kb tíz multi cég üzemeltet boltokat,akikkel beszéltem,mind a nyitva tartás mellett vannak!Hiányzik nekik a vasárnapi pótlék! A Tescó-ból 80-embert küldtek el,a többi boltból is a 10%-kot! Ezek tények,és a tényekkel nehéz vitatkozni! Egyébként olvasd el a kereskedelmi kamara ,utolsó jelentését!Ott meg találod a választ,a kormány propagandára!
kukac50
Ez csak azért van,hogy ezen rágódjon a Nép ne a politikusok vagyonosodása, a bróker cégekből a politikusok által kitalicskázott milliárdokról beszéljünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.