A kormány a közelmúltban döntött arról: további forrásokat bocsát a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben saját erőforrásból valósítsa meg a nemzeti ünnepek lebonyolítását. Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjúban azt mondta, számára mindez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben jól végezték a munkájukat, és a kormány hosszabb távon gondolkodik a Honvédelmi Minisztériumhoz került terület fejlesztésében. 

A minisztérium a múlt év nyarán, a harmadik Orbán-kormány felállásakor kapta feladatul a nemzeti és kiemelt fontosságú ünnepek szervezését. Ehhez – az ugyancsak az új kormányzati struktúrában létrehozott társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság égisze alatt – megalakították a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt. Kun Szabó István azt mondta: a szervezet az elmúlt egy évben nagy utat járt be, komoly tapasztalatokat szereztek, és úgy véli, mostanra megtalálták azt az irányvonalat, amelyen tovább kívánnak haladni.

Felidézte, hogy egy éve, félév közben vették át a feladatot, és első önállóan szervezett rendezvényük a nándorfehérvári diadal emléknapja volt. Az MTI-nek akkor adott interjúban úgy fogalmazott: "menetből kell leküzdeni az akadályokat". Ennek kapcsán most azt mondta: a menetelés még tart, de úgy véli, eddig jól vették az akadályokat.

Kun Szabó István elmondta: egy nemzeti ünnepet vagy kiemelt fontosságú rendezvényt eddig sem lehetett elképzelni katonai tiszteletadás nélkül, így nem volt számukra ismeretlen a terep. Mind az ünnepi megemlékezések, mind a honvédség társadalmi kapcsolattartása szempontjából fontos elemként emelte ki, hogy az elmúlt egy évben több ünnepi programba bevonták a fiatalságot. A helyettes államtitkár kiemelte: céljuk már a kezdetkor az volt, hogy visszaadják az ünneplés hangulatát az embereknek, minden generációnak: nagyszülőnek, szülőnek, gyermeknek egyaránt.

Azt a jól bevált gyakorlatot a jövőben is szeretnék folytatni, hogy a fiatalsággal közösen emlékezzenek a múltra, annak tükrében lássák a jelent, és ebből következtetéseket tudjanak levonni a jövőre – emelte ki a helyettes államtitkár. Ezzel kapcsolatban kiemelte a fiatalság megszólítására, honvédségi ismereteinek bővítésére szolgáló katonasulit, és a honvédelmi kötelék programban is vannak előrelépések. Sikertörténetnek nevezte a debreceni Kratochvil Károly katonai középiskolát is, ahová legutóbb több mint tízszeres volt a túljelentkezés.

A fiatalok honvédelmi nevelését a jövőben is szeretnék erősíteni, emellett még aktívabb szerepet kívánnak vállalni az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében, amelyről Kun Szabó István azt mondta: az önkéntes tartalékos rendszer fontos eleme a honvédelemnek, igazi nemzeti ügy.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy több társadalmi szervezettel és céggel sikerült jó kapcsolatokat kiépíteniük. Példaként kiemelte, hogy a közelmúltban tartott Red Bull Air Race-en és a május elsejei Nagy Futamon is részt vettek katonák, ezzel is népszerűsítve a Magyar Honvédséget. Kun Szabó István azt is elmondta: egyre több céggel veszik fel a kapcsolatot, hogy együttműködjenek velük, ennek nyomán aláírtak, vagy aláírni készülnek olyan szerződéseket, amelyek révén a honvédségi dolgozók kedvezményekben részesülhetnek. Példaként említette, a most hétvégi, jubileumi harmincadik Forma1-es Magyar Nagydíjra a szervezők a honvédség számára a katonák munkájának elismeréseképpen tiszteletjegyeket ajánlottak fel.

Kun Szabó István a rendezvényszervezés területén is az eddig jól beváltak szerint, katonás rendben, fegyelmezetten és költséghatékonyan tervezi a következő időszak programjait. A soron következő nemzeti ünneppel kapcsolatban kiemelte, hogy a korábbiakhoz képest már tavaly is alacsonyabb költséggel szervezték meg az augusztus 20-i rendezvényeket. Idén a szabályos közbeszerzési eljárásban kiválasztott céggel még ahhoz képest is több, mint 20 millió forinttal kevesebbe kerül az ünnepi tűzijáték.

A nemzeti ünnep előkészületei már javában zajlanak. Az már ismert, hogy a rakétákat az idén nem uszályokról, hanem katonai pontonokról és a megszokotthoz képest más helyszínekről lövik majd fel. A helyettes államtitkár hozzátette: többek között a katonai képességek ilyen típusú bevonása a megvalósításba tette lehetővé, hogy idén jóval olcsóbban rendezzék meg a tűzijátékot, miközben a látvány és a műsor színvonala nem csorbul.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Hende disznó elosztotta a "fosási" fizuemelésekre a lét, most pótolni kell !
" A reformok működnek" csak tudnám mi bánatos f@szért kellene reklámozni, ha működnéne, mindenki érezné - nem ?
Toby
Hende disznó elosztotta a "fosási" fizuemelésekre a lét, most pótolni kell !
" A reformok működnek" csak tudnám mi bánatos f@szért kellene reklámozni, ha működnéne, mindenki érezné - nem ?
Clavigo
Legalább a Dagadt Rómeó hosszabban időzhet Párizsban az új ""oldalkocsijával ".. Két Grippen lezuhant,,ezt a majmot meg még plusz pénzekkel tömik.???
Lepényleső
...aztán ha ne adj Isten,regulázásra kerül sor,bizton tudják ki az ellenség ebben a nagy világban.(A plusz támogatás,véletlenül nem harminc ezüst pénz?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.