500 millió forintot fordítana a kormány idén is arra, hogy letelepedésre ösztönözze a háziorvosokat. A pénzt lesz mire költeni, hiszen jelenleg 231 betöltetlen háziorvosi praxisról lehet tudni, amiből 40 Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti. Ugyanakkor az országban olyan települések is akadnak, ahol már 10 éve nincs háziorvos – írta az mno.hu.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a legnagyobb gond, hogy nincs elég orvos Magyarországon. A fiatal, motivált doktorok inkább külföldre mennek. A helyzeten az javítana, ha jelentősen emelkednének a háziorvosok elérhető jövedelmei. Jelenleg egy olyan 20-30 éve praktizáló doktor, aki 1200 betegért felel, havi nettó 130-150 ezer forintot keres, ami távolról sem elég – fejtette ki a lapnak.

Így támogatnák őket

Ha egy orvos legalább 12 hónapja betöltetlen praxist vállal el, hatmillió forintos támogatást kaphat. Ha két éve betöltetlen praxisról van szó, a letelepedési támogatás hétmillió,  36 hónapnál nyolcmillió, míg minimum 48 hónap esetében kilencmillió forint. Ahol pedig már legalább 60 hónapja nincs háziorvosi ellátás, tízmillió forintot kapnak.

A támogatási összeget szabadon felhasználhatja az orvos: vehet belőle lakást, házat vagy vásárolhat autót. Cserébe viszont vállalnia kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban legalább négy évig fog dolgozni.

Emellett az OEP idén további 250 millió forintot fordítana a háziorvosok praxisjog-vásárlási támogatására is. Ebből egy-egy háziorvos maximum négymillió forintot nyerhet és ezt csak és kizárólag a praxisjog megvásárlására fordíthatja.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@nyanya001: Kormányzati vélemény szerint ez az összehasonlítás puszta demagógia, szerintem meg egy szavukat sem lehet elhinni. Nem lesz itt ebben semmi, minden marad a régiben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lajospapa
Inkább stadiont! Minek beteg emberekre pazarolni a pénzt?
kkalman
Mindenki nyugodjon le! Az önműtét már megvalósult. Már csak az öndiagnosztikát, és az öngyógyítást kell látványos sajtóhírré tenni, és az orvosképzést meg is lehet szüntetni.
Yoda69
Csak 200?...
Ezrevel mentek ki az orvosok Londonba. Szerintem valami nem stimmel itt.
szettevette
Azt hiszem, előbb kellett volna gondolkodni. Szerintem, ez már elég késő...
wagabund
ez a jajgatás elhangzott már többször is az évek alatt...
...ha akarnák, megoldanák..de most sem akarják, ez csak porhintés...

...a körzeti-orvos hiány is azt jelzi, hogy az ember nem számít...majd a választások előtt ígérnek valami meghatót, utána mindnkinek coki...

az egyik legfontosabb támasza az embereknek a helyi háziorvos...ha ő nincs, akkor nagy a baj...
csa-csa
@wagabund: többek között Veled is egyetértek!
azért ne felejtsük el, úgy 40 éve sem voltak hajlandók sem nővérek, sem orvosok vidékre menni. mindig is úgy csináltak mintha ott nem is emberek élnének! pedig anno igen nagy becsben tartották ám a "népek" a háziorvost! Úri dolguk volt! Ha másra nem, de a háztartásukra tuti nem volt gondjuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.