A magyar állampolgárság felvételére biztatta a kárpátaljai magyarokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, miután ötvenöt ottani magyar gyereket fogadott szerdán a Parlamentben.

A miniszterelnök-helyettes újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: minden kárpátaljai magyart megillet az állampolgárság. Vegyék is fel, mert ez egy lehetőség, hogy teljes jogú európai uniós polgárként kinyíljon számukra a világ – mondta, hozzátéve: akkor vannak biztonságban, ha van magyar útlevelük.

Semjén Zsolt a kárpátaljaiakhoz és a felvidékiekhez azzal az üzenettel fordult, hogy bár néhány ország nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ez szerinte hosszú távon fenntarthatatlan. A globalizációból fakadóan egyre többen dolgoznak külföldön, akik megszerzik az adott ország állampolgárságát – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki megjegyezte: Csehország már megtette, és Szlovákia esetében is idő kérdése a kettős állampolgárság elismerése. Ukrajnában valójában nem a magyarság miatt ellenzik a kettős állampolgárságot, hanem az ott élő csaknem húszmillió orosz miatt – tette hozzá.

Kijelentette: Magyarország annak ad állampolgárságot, akinek akar; "minden magyarnak megadjuk", és ezt nem kötjük senkinek az orrára. Az, hogy ki a magyar állampolgár, gyakorlatilag államtitok – fogalmazott.

Semjén Zsolt közölte: az állampolgársági kérelmek száma meghaladta a 750 ezret, több mint 700 ezren tettek esküt, és a kérelmek száma év végére várhatóan eléri a 800 ezret. Megerősítette, hogy a kormányzati ciklus végére várhatóan meglesz az egymillió esküt tett új magyar állampolgár.

Kitért arra is, hogy a kárpátaljai magyarság olyan háborús helyzetben van, amiről nem tehet, nagyhatalmi játszmák áldozata. Velük is meg akarják fizettetni ennek az árát, amikor "törvénytelenül katonának hívnak be magyarokat". Ugyanakkor nem ők vették el a sokmilliós nemzetiségtől a nyelvi jogokat, nem ők felelősek azért. ami a Krímben és a Donyeckben történik – emelte ki, és jelezte: Magyarországra bármikor jöhetnek, itt biztonságban lesznek.

A most a Parlamentbe látogató gyerekekről szólva kiemelte: fontos, hogy lássák Magyarországot, de legalább ennyire fontos, hogy a magyarországi gyerekek intézményes formában együtt legyenek külhoni magyarokkal. Ez a garancia arra, hogy nem fogják "leukránozni" vagy turistának nézni őket. Ahol már személyes kapcsolatok vannak, ott evidencia, hogy ők ide haza jönnek – mutatott rá Semjén Zsolt.

Hangsúlyozta: fontos az is, hogy minden magyar gyerek – itthonról és a határon túlról is – ellátogasson a Parlamentbe, ez ugyanis az ő országgyűlésük. A külhoni magyarság esetében ez különösen fontos, nekik, magyarként jár az, hogy ők a Parlamentben és ebben az országban otthon legyenek – fogalmazott.

Sipos Géza, a csoport vezetője, a beregszászi Sámuel Alapítvány elnöke köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány testvérként tekint rájuk és nem feledkezik el róluk. Kiemelte: nagyon sokat jelentenek nekik a bátorító szavak.

Az ötvenöt kárpátaljai magyar gyerek a Sámuel Alapítvány és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szervezésében látogat Magyarországra. Olyanok kaptak helyet a csoportban, akik soha nem jártak még Budapesten. A kétnapos körúton Kelet-Magyarország és Budapest történelmi nevezetességeivel ismerkednek.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A kormánynál kétfajta bevándorló van:
1/ aki Semjénéknek fizetett
2/ aki a határon át jön mint menekült.
No, most ha Semjénék pénzért is adtak az állampolgárságot, akkor ki árulja itt a hazát ?
Milyen erkölcsi alapon építik a kerítést ? Aki nem fizetett az ellen kerítés kell ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
@eszegfu: 10:37
Szerintem egy újabb ( vagy újbol regisztrált.régi ) trollal van dolgunk,
magyarázni neki tényeket falrahányt borsó...ugyhogy javaslom,
hogy " büntessük meg " azzal, hogy levegönek nézzük, és nem
reagálunk a baromságaira !!
eszegfu
@volvós: Rendben! Nem "etetjük" tovább!
bence
Semilyen Zsóti ! Velünk , az itthoni Magyarokkal törődnél ! Ne a külhoniaknak osztogasd azt , amiért Mi fizettük az adókat !
Papuska1
Először is a nyugdíjról nemzetközi szerződés rendelkezik, amit nem a mostani kormány hozott. A nemzetközi szerződések be nem tartása pert és kártérítést eredményez! A másik kérdés, továbbra sem értem, hogy miért a nagy öröm az iszlám hitú tömeg beáramlásáért? Így kellett volna örülnünk 1526-ban a törököknek is? Erdélybe a XVI. szd-ban kezdtek nagyobb tömegben bevándorolni a románok. El is "lakták" az országrészt. Hasonlóvolt a szlovákok, szerbek beáramlása, de a Burgenlandi osztrák sem osztrák, hanem bajor, vagy sváb betelepített, esetleg horvát. Az utolsó nagy bevándorlás tényleg hozott nekünk gazdasági hasznot és előlépést, de hozott egy szűk zavaros kört is, aki a saját világát és erkölcseit próbálta, sőt ma is próbálja megvalósítani, és lenézi a gazdát, a magyart. Nit várhatunk itt a több millió arabtól?
eszegfu
@volvós: Ahogy elnézem "önetetőn" van, nekünk nincs is dolgunk vele!
papa.49
@eszegfu: Ez jött neki a Lendvay utcából, mást nem tud írni mert mint látom éppen hogy tud írni))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.