A legmagasabb szintű, úgynevezett Alfa riasztást rendelte el a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja szerdán, miután egy brit utasszállító úgy haladt át a cseh és a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba a légi irányítással – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

A két Gripen azért szállt fel, mert egy brit Boeing 757-es utasszállító úgy haladt át a cseh, majd a szlovák légtéren is, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. Mire a Manchester és Larnaca között közlekedő civil járat a magyar légtérbe ért volna, a NATO légi hadműveleti központja azonnali felszállásra adott parancsot.

A magyar légierő két Gripenje 12 óra 22 perckor szállt fel, és két perc múlva a civil utasszállító pilótái már észlelték a vadászgépeket, és ezután felvették a rádiókapcsolatot a légi irányítókkal. A vadászgépek – az ilyenkor szokásos előírásoknak megfelelően – a déli országhatárig kísérték az utasszállítót, amely a repülési tervének megfelelő útvonalon kilépett a magyar légtérből.

A Gripenek 12 óra 48 perckor rendben visszatértek a kecskeméti repülőbázisra.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Szeparepa: Manchester nem keletre van.Ciprusról Magyarországra nem Cseh és Szlovák légtér felől érkeznek gépek hacsak a földet meg nem kerülte.
Szeparepa
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Ember.. TŐLÜNK...!!! Ciprus merre van mégis szerinted...??? Nem keletre? Netán északra szerinted..? Mondd, minek ez a céltalan, felesleges szőrszálhasogató idétlen okoskodás...???
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Szeparepa: Okostojás a gép Manchesterből jött nem Ciprusról!!
Szeparepa
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Ha ez így van, akkor tényleg én vagyok az okostojás... :D
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Szeparepa: Na jóóóó,Eggyezzünk ki egy döntetlenbe és szent a béke:::)))
Horovitz Ernő
Lehet a "menekülteket" csempészték vissza a feladóhoz :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.