Áder János államfő szerint "a haza minden előtt" fundamentumot előtérbe helyezve, közösen kell megteremteni a polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát. 

Biztonságunk megteremtése ránk vár, hazánk valamennyi polgárára – hangsúlyozta a köztársasági elnök a honvédtisztek augusztus 20-ai, ünnepélyes avatásán elmondott beszédében csütörtökön, kiemelve: "világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára".

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók – mutatott rá Áder János.

Áder beszédében a félelmek és kockázatok álltak a központban

Az államfő példaadónak nevezte Szent István és az őt követő királyaink azon célját, hogy biztonságos és időtálló államot teremtsenek a magyarságnak. A magyarok nemzedékei pedig mindig megtalálták a módját ezen örökség megújítására, küzdelmeire pedig csak a maga erejére számíthatott – fűzte hozzá.

A tatárjárás, a törökök pusztítása vagy az első világégés és a második világháború utáni nemzedékek egyaránt kivették a részüket a munkából, újra és újra megteremtve a biztonságot – idézte fel az államfő –, "hogy legyen országunk, amelyre mindig számíthatunk, és legyen hazánk, amely mindig számíthat ránk".

A köztársasági elnök szerint bár a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után joggal remélhettük, hogy már nem kell külső fenyegetettséggel számolni, és Magyarország a jólét megteremtésében is felzárkózhat a nyugati országokhoz, ám a pénzügyi, valamint az elmúlt évtizedben lezajlott politikai, társadalmai válságok rámutattak arra, hogy mindez illúzió.

Az Európai Unió olyan kihívásokkal került szembe, amelyekre már nem érvényesek a 20. századi megoldások, az elmúlt évek társadalmi, politikai, gazdasági és környezeti változásai pedig alapjaiban érintik mindennapjainkat – értékelt Áder János. "Ki gondolta volna, hogy jöhet olyan idő, amikor egy terrorista latorállam sakkban tarthatja a fél világot?" – tette fel a kérdést.

A köztársasági elnök a fenyegetettségek közé sorolta a klímaváltozás háborús konfliktusokat is kiváltó hatásait, de szólt a megélhetési gondok miatt is bekövetkezett népvándorlásról is.

Áder János megítélése szerint ugyanakkor a 21. századi biztonság megteremtéséhez semmit sem kell megtagadnunk abból, amiben idáig hittünk, vagy megtagadnunk törekvéseink helyességét.

A felelősség azonban nem hárítható másra: a biztonság megteremtése politikusokra, intézményekre, a gazdasági élet szereplőire, az egyházakra, a civilekre és a családokra egyaránt vár – jelentette ki.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: szakítani kell a közönnyel, az "úgysem rajtam múlik" mentalitással is. "Rajtunk múlik, hogy a helyi közösségek megtartó erejét veszélyeztető törekvéseknek ellenállunk-e, rajtunk múlik, hogy megvédjük-e környezetünket, óvjuk-e vizeinket, erdeinket, termőföldjeinket, s az éltető levegőt" – hangoztatta Áder János.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Süket duma, és tele van hazug lózungokkal. ha a bandája nem azzal foglalkozna, hogy szétrabolja az országot és szegénységbe taszítsa a népet, akkor még érne is valamit a beszéde, de így hazugságok tömkelege az egész! És nálam nincs hitele egy ilyen pártkatona nyaloncnak! Semmivel sem különb a maffia bandánál! Ő is egy közülük!
Jankó123
"A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
:-)))
mate03
@Jankó123:! Neki már ,nem szabad kérdezni!Azonnali zárt kezelés! Talán úgy,még menthető!
Eriksson
@Desischado: Kedves Desischado. Valamelyik nap ajánlottad valakinek az Addblock plus reklám szűrőt. Én telepítettem, és nagyon hálás vagyok az ötletért. Azóta nem kell néznem a sok idegesítő gagyi reklámot és az ólomlábakon vánszorgó gépem is száguld mint a rakéta.
KÖSZÖNET ÉRTE!
Desischado
@Eriksson: Nagyon szivesen! Örülök, ha tudtam segíteni, és bármikor keress meg, ha szükséged van rá, remélem, máskor is lesz használható tippem!
Eriksson
@Desischado: Köszönöm a kedvességed, úgy lesz! :-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.