Határrendészeti igazgatóságot állít fel a rendőrség szeptember 1-jével, a magyar-szerb határ védelmét 2106 fővel erősítik meg – jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Készenléti Rendőrségen belül hat határvadász egységet állítanak fel, ezek tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz.

Papp Károly hangsúlyozta: nincs és nem is lesz tűzparancs az illegális migránsokkal szemben, a rendőrök számára a törvényileg rögzített kényszerítő eszközök állnak rendelkezésre.

Zömében szírek, afgánok és koszovóiak

A főkapitány ismertette: a magyar-szerb határon hét közúti határátkelőhely van a szabályozott határátlépésre, ezek közül három a nap 24 órájában működik.

Hozzátette: az illegális bevándorlásban 2013-tól figyelhető meg emelkedés, 2014 őszétől ennek mértéke jelentősen nőtt.

Idén eddig 152 ezer tiltott határátlépés történt, a bevándorlók 67 országból érkeztek, zömében szírek, afgánok és koszovóiak, de tanzániai, jemeni, burundi, kínai és kubai állampolgárok is kértek menedékjogot.

Papp Károly arról is beszélt, hogy a kormány döntése alapján az ideiglenes határzár telepítése folyamatban van, változik a jogi környezet és ennek megfelelően alakítják át a szervezetet is. A Készenléti Rendőrségen megalakuló határrendészeti igazgatósághoz csatolják az úgynevezett mélységi ellenőrzési osztályt, amely az országhatáron belül végzi a munkáját.

Helikopter, ló, kutya

A határrendészeti igazgatóságon belül a határvadász egységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600 főre bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezte ki Papp Károly. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.

A határvadász bevetési osztályok feladata az államhatár védelmének, valamint rendje fenntartásának megerősítése lesz. Külön speciális szabályok nem vonatkoznak rájuk, a rendőrségi törvényben, valamint a szolgálati szabályzatban rögzített előírások szerint járnak el.

Papp Károly hangsúlyozta: az intézkedést úgy hajtják végre, hogy az országban közbiztonsági deficit ne alakuljon ki. A határvadász bevetési osztályok kialakítása nem veszélyezteti a 24 órás közterületi jelenlétet, a bűnfelderítő munkát.

Együttműködünk a szomszédokkal

Bejelentette: az embercsempész csoportok, szervezetek felszámolása érdekében a Készenléti Rendőrség együttműködik az osztrák, a német, a szerb, a szlovák és a cseh rendőri szervekkel, valamint közös nyomozócsoportot alakítottak ki az osztrák, a szerb és a német rendőrséggel. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 52 fős megerősítést biztosít a schengeni külső határok ellenőrzésének támogatására, közülük 50-en a magyar-szerb határon teljesítenek szolgálatot.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez most komoly? Igaz hitler is a gyermekeket vetette be a vegso kuzdelemben. Az is ugyanolyan ertelmetlen elmehaborodott huzas volt, mint a fideSSeseke.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@világlátó: 10:15 A menekültügyet nem képes M.o. egyedül megoldani akármilyen kormány is lenne hatalmon! Ez bizony rettentően "nagy falat"... felelősség teljes intézkedéseket kiván. Sajnos én is ugy látom, hogy O.V. exhibicionizmusa odáig vezetett, hogy ő nem tárgyal, nem egyeztet (csak M.o. nem képviseltette magát a menekültügyi kérdések megbeszélésén!), mert az ország az ő vezetésével képes megoldani azt, ami még másoknak sem sikerült. A menekültekről a nemzeti konzultáció, a plakátolás, az ideglenes kerités, majd az ideglenes helyetti kerités akadály egyszerüen nem jött be... a katonaság és a rendőrség össz létszáma kb. 70 ezer fő (magas rangu tisztek, minisztériumi dolgozók, önkéntes tartalékosok, közlekedésiek, stb. is benne vannak). Hány rendvédelmis embert lehet "kivonni" más helyekről? Képzettségük, gyakorlatuk, sőt min. angol nyelvtudásuk van?
Ehhez hozzájön még a 876 "rendőr-gyerek"?! Ezzel szemben csak annyi, hogy pl. Sziriának 22 millió a lakossága. Még talán nincs annyira késő...gondolja át a kormány az ellenzékkel együtt és hozzon felelős, koncepciót tartalmazó döntést... nagyon jó lenne!
karma1
@világlátó: Egyszeru: mert NEM AKARJAK erteni! A butasagukban annyi csak a vilagos gondolat, hogy fel tudjak merni: jo idoben voltak jo helyen, es latjak, hogy csak a helyezkedesukkel egy csomo penzt tudnak megszerezni. Ilyenkor eltunik moral, hazaszeretet, illem, barmi, ami megkerdojelezhetne a haracsolasukat.

Hidd el, ok is gondolnak a jovore, persze a SAJATJUKRA, es a penzszerzes lehetosege mindent felulir naluk.
Sajnos, nem a legmuveltebb retegbol kerultek oda, ahova, jogi diplomat kettessel is lehet szerezni, eppen hogy csak atsiklani az "Elegseges" osztalyzattal, es akkor eppen eleg arra a diploma, hogy takarodzzanak vele, meg nem levo tudast, intelligenciat hazudva maguknak, de foleg a kornyezetuknek.
Az sem erdekli oket, ha valaki figyelmezteti oket, : azokat lesoprik az utjukrol, Es foleg: a sajat butasaguk miatt azt hiszik, hogy megusszak... Hat nem: senki nem fogja meguszni az elszamoltatast: Ha maskepp nem, akkor ugy, hogy majd messze a hazajatol , bujdokolva kell elnie , talan a penzehez sem juthat annak a veszelye nelkul, hogy le ne bukjon, Ezek a meszaroslorincek, lazarok, roganok, szentfazek harrachok, miegyebek CSAK Ma.o.-n tudnak megelni, mert kulfoldon azonnal ehenhalnanak, nem lenne korulottuk senki, aki biztositana a megelhetesuket.

Ezek itthon a verszivo megelhetesi parazitak.
Mobil123
@Clavigo: tegnap14:06 Na azok most érdekes módon nem vonulgatak kint az utcán, hogy megvédjék a kormányt és a hazát.
kukac50
Megfélemlítés céljából nevezik határvadásznak? Vagy géppuskával ki lövik a migránsokat?
Ha nem lövik le Őket akkor csak határ őrizetről beszélhetünk!
A határ őrzésére, határőr a megfelelő elnevezés!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.