Zendülést tört ki a röszkei regisztrációs ponton – állítja a Hír tv. A helyszíni tudósító szerint könnygázt is be kellett vetni a befogadóállomásnál, a migránsok a sajtó helyszínen lévő képviselői előtt akartak hangot adni elégedetlenségüknek, a dulakodás akkor alakult ki, amikor a rendőrök nem engedték őket odamenni az újságírókhoz.

Hogy miért indult a balhé, az kicsit zavaros, ugyanis a csatorna arról is beszámolt: a háborgás akkor kezdődött, amikor egy menekült anyuka – aki a gyermekeivel volt – annak adott hangot, hogy miért kell az esőben a szabad ég alatt állniuk. Hozzá nem sokkal később két tucatnyian csatlakoztak.

A Délmagyar azt írta, Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a rendőrség könnygázt használt. Elmondta, mintegy 200 migráns tagadta meg az ujjlenyomatadást és próbálta meg elhagyni a tábort.

Ugyanakkor a lap 11.20-kor már arról számolt be, lecsillapodtak az indulatok, több autó érkezett a menekültek elszállítására.

Az Index úgy tudja, amilyen gyorsan csak lehet, tehermentesíteni akarják a röszkei tábort. Eközben a lázongás kitörésének egy újabb lehetséges okáról is írtak: Szenti Szabolcs szerint "a menekültek egy része feldühödött a távolban dolgozó kamerások láttán". Eközben – mint írták – egy rendőr épp elnézést kért az újságíróktól, hogy úgy tűnik, mintha a média is hibás lenne a történtekért.

Az újság kiemelte: bár Röszkén 1000 ember számára van hely, egy ott dolgozó aktivista szerint dupla ennyien lehetnek jelenleg ott.

Frissítés: Közben az MTI beszámolója is megérkezett az esetről, íme:

Dulakodás alakult ki a röszkei táboron belül szerda délelőtt, a rendőrség könnygázt is bevetett a rend helyreállítása érdekében a menekültekkel szemben – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A dulakodás feltehetően a tábornál forgató egyik televíziós stáb hatására alakult ki, a migránsok beszélni szerettek volna velük. Sajtóinformációk szerint körülbelül 200-an vettek részt a rendbontásban.

A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A menekültek közül sokakban okoz feszültséget az ujjlenyomatvétel, feltehetően erről is szerettek volna beszélni a televíziós stábbal.

A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek, feszültség nem érzékelhető, a megszokott rendben folyik a munka, és a regisztrált migránsokat buszokkal szállítják el.

Frissítés2: Megérkezett a rendőrség hivatalos közleménye is az esetről:

Kisebb konfliktus alakult ki 2015. augusztus 26-án 10 óra 15 perckor a röszkei idegenrendészeti előállító területén. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az illegális bevándorlók felháborodását regisztrációjuk ténye, illetve annak lassúsága váltotta ki. A tényszerűen lelassult regisztráció oka, hogy az elmúlt napokban példátlanul magas volt a határt ellenőrizetlen körülmények között átlépők száma. Ugyanakkor a magyar rendőrségnek kötelessége teljesíteni Európai Uniós kötelezettségét, így az illegális bevándorlók regisztrálását, beleértve ujjnyomataik levételét és fényképezésüket. A rendőrök uralták a helyzetet, egy rendőr egy alkalommal könnygázt alkalmazott, személyi sérülés nem történt.

Röszkén helyreállt a rend, az idegenrendészeti előállítóhoz további megerősítő erőket vezényelt a rendőrség.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
Elégedetlenek, mert az esőben kell ácsorogniuk, és vizesek lesznek szegények... Kétszintes házat, nettó félmilliós munkahelyet, kezdésnek egyévi fizetett szabadságot ne adjunk hálából, amiért ideözönlenek a nyakunkra?! Se papírja, se semmije, és még az ujjlenyomatvételt is megtagadja a pofátlan banda! Azt hiszik, átjáróház Európa? Húzzák be fülüket-farkukat, és adjanak hálát Allahnak, vagy akinek akarnak, hogy itt legalább nem lőnek rájuk!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsoel
@Gömblulus: Szóval Debrecen... Na, hát akkor nektek is jut a bevándorlókból bőven. Másfél hónapja voltam Debrecenben: a Csokonai Színház előtti buszmegálló tele volt velük, vártak a Sámsoni útra menő buszra (ott van a menekülttábor). Alig lehetett tőlük mozdulni, annyian álltak a járdán.
Mézike
@Másik: Úgy látszik már nem elég virágnyelven beszélni, ahhoz hogy ne tiltsanak ki valakit. :-(
Gömblulus
@Zsoel: :( Akkor legalább te tudod, mi a valós helyzet. Lehet hazudozni mindenfélét a médiában, de mi, akik itt élünk látjuk, hogy mi az igazság.
Zsoel
@Gömblulus: És még csak nem is tudom... Hiszen én csak látogatóban jártam ott - na de aki ott él, és napi szinten találkozik a problémával?
Másik
@Mézike: Vagy rálépett valaki tyúkszemére ?

Én az egyik bulvárlapnál folyamatosan kitiltásra kerülök 1-7 napra, ha nem egyezik a hsz-om azzal az iránnyal, amit elképzeltek. Volt végleges kitiltásom is. :)
Soha nem sértem meg a szabályokat, ők meg soha nem indokolják, csak puff; egy-két körre kimaradok a dobásból. :))
Főlökött
@soljanka: Ezen megjegyzésedre reflektáltam :
- "soljanka
Milyen emberek vagytok ti?"
Kérdeztem :
- "Főlökött
@soljanka: Milyenek ?"

A többi már csak saját véleményem volt :).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.