Nemcsak a cégeknél állást keresőket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérni szándékozó fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amelyre eddig összesen már csaknem 2400-an regisztráltak, és amelynek keretében már 21 fiatal állt munkába Magyarországon – mondta Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-nek.

Pákozdi Szabolcs elmondta: eddig 2380-an regisztráltak. Az OFA eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket.

Kifejtette, hogy 172 fiatal konkrét munkahelyre történő kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató már felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. Hozzátette: a magyarországi munkaerő-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és – például a felmondási időket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve – a hazatérőknél is időbe telik, mire költözni tudnak.

Hozzátette: 107 partnercéggel van együttműködési megállapodásuk, de folyamatosan bővül a résztvevő cégek száma. A vállalatoknál 1080 állás érhető el a program keretében.

Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból – például a Facebook-kampányból – ők is profitálnak. Közölte: a cégek is adnak támogatást a hazatérőknek, van ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetéséből kell biztosítani.

Hangsúlyozta: nemcsak álláslehetőséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülő információkkal – például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyermekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése – is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttműködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.

Pákozdi Szabolcs elmondta: sok olyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítő e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük. A programnak ezt a részét nemrég indították, és már kilencen csatlakoztak a program ezen moduljához. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködésben valósítja meg – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
A regisztráltak 0,875% jött haza. Nagy teljesítmény!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Inkább az itthon maradókkal törődne ez a hazug maffia banda. ez meg szerintem is ordas hazugság, és nyilván az erre szánt pénzből is gazdagodnak a fideszes haverok!
papa.49
@Desischado: Ne viccelj már ha törődnének az itthoni dolgokkal, nem lenne mit ellopni!!!
teuton
A sikerstatisztikabol azert hianyzik nehany adalek:
- A hazatertekböl vagy hazaterni szandekozokbol hany dolgozott valojaban -nem alkalmi munkakbol vagy segelyböl elt!-, ill. mennyi volt a fizetese?
- Mennyi ideje voltak kint es beszelik-e az ottani orszag nyelvet?
- Hanyan fognak ezek közül meg 1-2 ev mulva ugyanannal a cegnel dolgozni MO-on, ill. egyaltalan MO-on, akiket hazacsalogattak?
- Hany % közülük ter vissza valoban a jobb munkafeltetelek vagy fizetes miatt (!), nem csaladi vagy egeszsegi okokbol?
Tényfeltáró
Aki kint nem vitte semmire, az otthon sem fogja. Legfeljebb felveszi az ajándék pénzt.
Desischado
@papa.49: Ez igaz. Törődnek ezek nagyon is az itthoni dolgokkal, azt nézik, honnan lehetne a legtöbbet lopni!
kukac50
Nincs megélhetési lehetőség csak közmunka, aki valamire való munkás nem jön vissza alamizsnáért, amikor a megélhetéshez elegendő pénzt kereshet.
A selejtje (nem szeret dolgozni) megalkuvó az haza jön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.