Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az osztrák rendőrség tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg – mondta a tárcavezető, hozzátéve: vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni. A miniszter arról is tájékoztatott: román állampolgár váltotta ki Kecskeméten a teherautó rendszámát, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták.

E rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben – mondta Lázár János.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a magyar kormány szerint – az elmúlt 48 órában történtek fényében – szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka.

Tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el.

A miniszter arról is beszélt: Magyarország sérelmezi, hogy az Európai Unió nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni.

Lázár szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból.

Jelezte: a miniszterelnök arra utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Berlinnel és Brüsszellel és adjon soron kívüli tájékoztatást az elmúlt 48 óra illegális bevándorlással összefüggő helyzetéről.

Törvénymódosítások jönnek

Több törvényt is módosíthat a parlament a jövő heti rendkívüli ülésen, ahol megtárgyalják a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is – folytatta Lázár.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek.

A parlament csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén pedig a büntető törvénykönyv szigorításáról dönthetnek, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be, szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

A kormány kezdeményezi a büntetőeljárási törvény módosítását is, hogy a bevándorlással összefüggő cselekmények elkövetőivel szemben minél gyorsabban le lehessen folytatni az eljárást – mondta Lázár János, aki a menedékjogi és a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítását is felvetette. Emellett jelezte: törvényben szabályoznák a tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket is.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
"Lázár szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból."

Szopnak a ministránsok - plé(h)bános úr, sírnak a hawerock, hogy nem érkezik a megszokott uniós lé a magánszámlákra !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@wagabund: A legszörnyübb az, hogy esetlegesen ÖTVEN holttest is lehet a teherautoban, ami nagyrészben gyermekekböl és nökböl áll. Az éjszaka folyamán érkezik meg a teherauto Bécben és ott kezdik el az autopsiát, hogy kideritsék mi okozta a halálukat. A feltevés az, hogy miután a teherauto hutöteher igy megfulladtak benne a menekültek. A magyar jóhirre még rátett valaki.
libellle
Az osztrák rendörség ma 18:00 orakor a sajtótájékoztatóban teljesen mást mondott. Mégpedig, hogy az auto a magyar rendörség informácioja szerint a 7,5 tonnás budapesten van bejelentve. Ezenkivül, hogy a magyarok üzik marják a menkülteket az országukból ellenben nem az elsö embercsempész akit az osztrákok is elfogtak.
wagabund
@libellle: gondoltam nem kommentálom, de a jóhírt emlegetve mégiscsak jelzem szörnyű gyanúmat...
...szóval attól félek, hogy előbb találja meg a menekültekből valaki, és az ítélkezik...aztán elszabadul a pokol...

...süllyedünk...egyre mélyebbre ...
bencemacska
A román állampolgárt csak Lázár hazudta bele a hírbe.
bencemacska
"A ceginfo.hu adataiból kiderül az is, hogy a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakhelyeként egy Kecskeméthez közeli tanya van feltüntetve. A cégjegyzésre jogosult 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi, akinek kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőszállási lakcímmel. A cég üzletrésze végrehajtással az adóhatsághoz került 2015 júniusi hatállyal.

Az MTI megpróbálta elérni a kft. tulajdonosát, de nem sikerült."
Mijét kellene levágni annak a hazugnak, aki egyből egy nem létező román állampolgárt vizionált!?
Tényfeltáró
@bencemacska: A nyilatkozó nem tagadta meg önmagát. Süketelt megint.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.