A Fidesz még mindig a legerősebb párt, noha a 2014-es szavazóinak harmada elfordult tőle. A baloldali, liberális pártok összesített támogatottsága egyértelműen meghaladja a Jobbikét, mely csak kismértékben tudott profitálni a Fidesztől leszakadt szavazókból – derül ki a Republikon Intézet legújabb országos, reprezentatív elemzéséből, mely 2000 fős mintán készült 2015 nyarán.

A 2015 június-júliusi adatok alapján a pártok támogatottsága a következők szerint alakult: a Fidesz-KDNP-t az összes választó 25 százaléka, a Jobbikot 15 százaléka támogatja. A teljes népesség 13 százaléka MSZP-szavazó, míg 5 százalékuk a Demokratikus Koalíciót választaná. Az LMP tábora jelenleg 3 százalékos, az Együtté pedig 1,5. A Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt támogatottsága egy százalék alatti. A megkérdezettek 34 százaléka jelenleg bizonytalan.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 38 százalékon áll, míg ebben a körben a Jobbik 25, az MSZP 21 százalékot kapna. A választók 8 százaléka szavazna a DK-ra, míg az LMP tábora 4, az Együtté pedig 2 százalékos. A Liberálisok és a PM ebben a kategóriában is egy százalék alatt áll.

Az elemzés további érdekességei az alábbiak voltak:

- Az emberek kétharmada szerint rossz irányba tart az ország, míg a megkérdezettek fele azt szeretné, ha a következő választás után nem a Fidesz folytatná a kormányzást.

- A Fidesz jelenleg gyengébben áll, mint 2013 tavaszán, amikor is 28 százalék támogatta a már említett mostani 25 százalékkal szemben, de az összeomlást azonban úgy tűnik, elkerülte.

- Nincs átszavazási hajlandóság a jobb- és a baloldal között. A kormánypárti szavazók egy százaléka választaná az MSZP-t, ha nem szavazhatna a Fideszre és ugyanez az arány a másik irányból is. De nincs átmenet az MSZP és a Jobbik között sem, mindössze 4-7 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját pártja hiányában a másikra szavazna. Politikai oldalon belül már más a helyzet: a Fidesz és a Jobbik kölcsönösen nyitott egymás felé, a szavazók negyede-hatoda adott esetben átszavazna a másik jobboldali pártra. A baloldalon belül még egyértelműbb a helyzet: a Demokratikus Koalíció szavazóinak 60 százaléka szavazna az MSZP-re, ha saját pártját nem tudná választani, fordított esetben a szocialista szavazók 40 százaléka tenné ugyanezt a DK irányába.

- Az MSZP továbbra is az idősek körében a legnépszerűbb, míg a Jobbik legerősebb terepe a legfiatalabb korosztály – ebben a két korcsoportban a két ellenzéki párt egyaránt befogta a Fideszt. A baloldali, liberális ellenzéki pártok jelenleg is Budapesten a legerősebbek, az Együtt, PM, Liberálisok valamint az LMP pedig a főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkezők körében a leginkább népszerű.

- Menekültkérdésben a magyar társadalom igen elutasító: kétharmaduk szerint veszélyt jelentenek, így nem kéne beengedni az országba és csak ötödük véli úgy, hogy Magyarországnak kötelessége lenne befogadni őket. A baloldali-ellenzéki pártok szavazóinak mintegy harmada befogadópárti, ami tehát az országosnál jóval magasabb arány, ám azt jelenti, hogy köztük is az elutasítás a többségi álláspont. A kormánypárti szavazók között látjuk a legerősebb ellenszenvet: a Fidesz-szavazók még a Jobbiknál is nagyobb arányban utasítják el a befogadás gondolatát

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Ki kell dobni ezt a nagyképű öntelt tolvaj fehérvári és környéki sleppet amilyen sűrgősen csak lehet ! Felesleges belső ellentéteket ,ellenségeskedést egyet nem értést szétszakítottságot ,gyűlöletet keltettek szomszéd országok köztött ,az Eu ban és hazai cégek között , munkatársak között , barátok közt , ( jóban rosszban ) és mindenütt ahol ráhatásuk volt ! Rendkívül mérgező egy permet ez a fidesz - Kdnp ! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
Egyelőre a korábbi elnökhelyettes, Varga Árpád az adóhivatal első embere. Tállai kinevezésének annyi kockázata lenne, hogy ezesetben a képviselőnek le kellene mondania parlamenti mandátumáról, mert egyéni képviselőként nem irányíthatná a NAV-ot, a kormánypártban viszont most nem szeretnének belemenni egy kétséges kimenetű időközi választásba.
Rettegnek egy esetleges választástól !
kakaósbögre
összeomlott vagy sem,egész egyszerűen vállalhatatlan.
dömdödöm
@zöldszem: Nem mert bele fognak bukni a menekült áradatba , a belső felesleges rendszabályozással voltak elfoglalva és támadták a szövetségeseket képzelt szabadság harcot vívtak a nyugati tőke ellen és nem hallgattak meg senkit hanerm támadtak . Aki mondani akart valami hírt ,figyelmeztetni akarta őket azt elüldözték ,beperelték stb . ( Legyen férfi ! Mondották . )
Nekünk nem kell segítség mert ezek olyan penge agyuak hogy mindent hip -hop /ripsz ropsz
csípőből megoldanak . A menekült áradat a népvándorlás kérdés nem ilyen ezt nem lehet csak úgy ( senki ne szóljo bele nem telefon ) felfogással megoldani . Összefogás kell !
belső és Európai , sőt tengerentúli . És mondjuk meg őszintén akár hogyan is magyaráznak bármit is ez nem az erősségük közé tartozik ! :-((
justhpeter
A fideSS már régen összeomlott, amikor nyolc év ellenzéki lét után csak Orbánt találták a legalkalmasabb vezetőnek. Onnan a fideSS már folyamatosan lefelé halad.
dömdödöm
És azt se felejtsük el hogy az elmúlt 5 év alatt az ellenzék minden javaslatát lesöpörték
az asztalról mint a szél . Most a bevándorlás probléma ügyében milyen jogon kérik az ellenzék és a lakosság együttműködését ? . :-(((((((((((((((((((((((
eszegfu
@dömdödöm: Tulajdonképpen a "kérés" szerintem csak papir-forma... igazából nem olyan fontos. Az igazi gond, hogy a törvénymódositáshoz kell a 2/3-os többség, amiben csak a Jobbikra számithat... tehát nem érdekli sem az ellenzék, sem pedig a lakosság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.