Az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre is javaslatot tesz a kormány és a Fidesz abban az összesen 13 – köztük két sarkalatos, a honvédelmi és a rendőrségi – törvény módosítását kezdeményező javaslatcsomagban, amelyet pénteken nyújtanak be, és egy hét múlva dönthet róla a parlament – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a déli határon Szerbia felé nyitott tranzitzónákból – amelyekben elhelyezhetők lesznek a nagy számban érkező migránsok – mindaddig nem lehet majd belépni Magyarországra, amíg a menekültügyi eljárások nem zárulnak le. A tranzitzónák helyét a Belügyminisztérium fogja kijelölni. Gulyás Gergely kérdésre rendkívül csekélynek nevezte annak az esélyét, hogy a Szerbia felől Magyarországra érkezők menekültstátust kapjanak.

Arra a felvetésre, hogy mindezek alapján megszűnne az ide érkező migránsok Magyarországon belüli utaztatása a kijelölt helyekre, azt válaszolta: "ez reményeink szerint ezt jelenti".

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

Az új jogi kategóriát, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány rendelheti majd el a rendőrség és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra – közölte a képviselő. Hozzátette, hogy a kabinet élni is fog ezzel a felhatalmazással. Az ilyen válsághelyzet bevezetésével a jogszabályi rendelkezések speciális eszközöket biztosítanak az államnak és az eljáró hatóságoknak.

A parlament elé kerülő indítvány tartalmazza a honvédelmi törvény módosítását is, amely megteremtené a lehetőségét annak, hogy az államhatár védelmében a honvédség közreműködhessen.

A fideszes képviselő beszámolt a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett módosításáról is, amely szintén része a javaslatcsomagnak. Ennek alapján önálló Btk.-tényállás lesz a technikai határzár megrongálása. Javasolják továbbá, hogy súlyosabban szankcionálják az embercsempészetet, az embercsempészektől pedig a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett összes vagyont elkoboznák.

Az előterjesztésnek az is része, hogy a határátlépés során elkövetett bűncselekmény szankcionálásakor ne legyen mellőzhető a kiutasítás. Gulyás Gergely igennel válaszolt arra a felvetésre, hogy ezek szerint aki illegálisan jön Magyarországra, az hosszú távon nem maradhat itt, mert kiutasítás lesz a vége.

A határzárral kapcsolatos önálló büntetőjogi tényállások ügyében indult büntetőeljárásokban kizárólagos hatásköre lesz a Szegedi Járásbíróságnak és a Szegedi Törvényszéknek – közölte.

A nagy számú menekültkérelem megfelelő kezelése érdekében speciális eljárás bevezetése szintén indokolt, ezért változik a polgári perrendtartásról szóló törvény is. Csakúgy, mint az építésügyi törvény, amely az illegális határátlépők számának drasztikus növekedése miatt szükségessé váló építmények létesítésével kapcsolatban módosul – tájékoztatott Gulyás Gergely.

Már szeptember közepétől hatályos lehet

Összegzése szerint a tervezett, várhatóan szeptember közepétől hatályos módosítások – amelyekhez várják az ellenzék támogatását is – alkalmasak lehetnek az illegális gazdasági bevándorlás megakadályozására. Azt is mondta, hogy szerinte a változtatások nem sértenek nemzetközi előírásokat.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a tájékoztatón bírálta az Európai Uniót is, amely szerinte nem képes a bevándorlás áradatában megfelelő intézkedéseket hozni. Felelőtlen az az uniós politika, amely arra bíztatja a jobb élet reményében elinduló gazdasági bevándorlókat, hogy jöjjenek Európába – hangsúlyozta.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ez a torveny is visszamenoleges rendelet lesz? Mer csak ugy az igazi!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
MEGOLDÁST !!! Mint ahogy megtalálta Málta ,Svájc ,Ausztrália ,meg a gazdag arab országok .A szükséghelyzet csak a látványkerítéssel egyenlő . Mint halottnak a csók ...
1magyar
@Lackó50: Tüzeket gyújtanak, gondolom kaját készítenek. Csoda, hogy nem lobban még lángra egy kukoricás.
Fradigege
Már jó ideje válsághelyzet van Hévízen. Megszállták a ruszkik. Ott fürdenek, meg mindenféle szolgáltatást igénybe vesznek. Masszírozás, fürcsi, szauna, fitnesz, vodkát vedelnek a büfében és az éttermekben. Az egyik egy 7-es Bömbivel dzsójrájdolt. Biztos, csempész! Szerintem bele is pisilnek. Főleg a gyerekek! Menjenek haza! NATO drótot a Sármelléki reptér köré! Aztán pofátlanul haza mennek. Nem veszik igénybe a Keleti pályaudvar tranzit váróját sem. Állatok!
Desischado
Részemről azóta van válsághelyzet, mióta a fidesz nevezetű rablóbanda hatalmon van!
kkalman
Tessék mondani! Lesz kijárási tilalom is, meg statáriális bíróság is? Mert ezek igazán demokratikus intézkedések lennének.
kakaósbögre
nos,jegyezzétek meg a dátumot.most kezdődött.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.