A négy visegrádi ország miniszterelnökei péntek délután Prágában találkoznak, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit és egyeztessék álláspontjaikat – közölte Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hétfő este prágai sajtótájékoztatóján.

"Meg tudom erősíteni, hogy a V4-ek rendkívüli kormányfői csúcstalálkozójára e héten péntek délután Prágában kerül sor" – mondta Sobotka újságíróknak. A visegrádi országcsoport (V4-ek) soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.

A találkozó legfőbb célja, hogy a négy visegrádi ország egyeztesse hozzáállását az Európába beözönlő menekültekkel kapcsolatban.

"Nagyon fontos találkozóról van szó arra való tekintettel, hogy szükséges egyeztetnünk a visegrádi országok álláspontját a migrációs válság közepette" – szögezte le Sobotka.

A találkozón a miniszterelnökök közös nyilatkozatot terveznek elfogadni, amelyet most szövegeznek – jegyezte meg.

Sobotka szerint a visegrádi kormányfők a találkozón valószínűleg kijelentik, hogy támogatják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését, a menekültek visszaadásának biztosítását, illetve a menekülteket befogadó állomások mihamarabbi létrehozását és megnyitását Görögországban és Olaszországban.

A cseh kormányfő úgy vélekedett, hogy a menekültek kötelező befogadási kvótáit illetően a visegrádiak elutasító álláspontja egységes.

"Ami a kvóták elutasítását illeti, úgy vélem, hogy a visegrádi csoporton belül nagyon jól értjük egymást" – mondta Sobotka újságíróknak.

Korábban Robert Fico szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Pozsony üdvözölné, ha a kvóták ügyében közös álláspontot foglalnának el a visegrádi négyek. Fico úgy véli, hogy a kötelező kvóták nem oldják meg a migrációs problémát, és csak a szervezett bűnözés érdekeit szolgálnák.

A kötelező befogadási kvótákat az Európai Bizottság javasolta, de az EU csúcstalálkozója nem fogadta el a javaslatot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.