A gödöllői Szent István Egyetemhez kerülhet a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara – jelentette be a felsőoktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. Szintén ettől az időponttól alakulhat át a Nyugat-magyarországi Egyetem: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik.

A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet, jövő július 1-től kiválik az állatorvostudományi kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre.

Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola.

Az államtitkár sajtótájékoztatója előtt egyetemi hallgatók szervezésében demonstráció kezdődött a minisztérium Akadémia utcai épületénél. A hallgatók azért tüntettek, hogy jelezzék, nem értenek egyet a Corvinus budai karainak a gödöllői SZIE-hez csatolásával. A tüntetésen mintegy 250-300-an vettek részt, nagyrészt hallgatók, de oktatók és a három érintett kar dékánjai is megjelentek.

M. Szilágyi Kinga, a tájépítészeti kar dékánja újságírói kérdésre azt mondta: minden egyetemi átszervezés súlyos visszaesést jelent az oktatási programokban, a hallgatók pedig ragaszkodnak a corvinusos diplomához.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.