Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozni kezdett a budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel, rendőri intézkedésre is szükség volt. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé elindított szerelvényre.

Az MTI tudósítója délelőtt a helyszínen azt látta, hogy mintegy ötven migráns üldögél a 4-es és 5-ös vágányok közötti peronon, őket körülállják a rendőrök.

A hangulat békés, sem kiabálás, sem dobolás nem hallatszik. Azokat, akik mosdóba szeretnének menni, a rendőrök kísérik, majd vissza a csoporthoz. A peronon ott vannak az önkéntesek is, akik vizet hoztak a menedékkérőknek.

Sajtóhírek szerint délelőtt mentővel elszállítottak egy családot, két felnőttet és három gyereket.

Az ORFK honlapján közzétett közlemény szerint a Kiskunhalasról a debreceni befogadó állomására útba indított – menekültkérelmet előterjesztett – illegális határátlépők egy csoportja a sínek mentén "részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve" azt követelték, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

A közlés szerint "a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette" a vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében.

Az ORFK közleménye emlékeztet arra, hogy a menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarországon szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson.

A Mávinform honlapján az áll, hogy a Kőbánya-Kispest állomás hatósági zárás miatt egy ideig csak két vágányon indít és fogad vonatokat, emiatt késések előfordulhatnak több vonalon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.