Erdő Péter szerint az egyházak "nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket", mert "ha így tennének, akkor embercsempészek lennének."

Ehelyett a Katolikus Karitász csendben, szerényen, de hatékonyan teszi a dolgát, együttműködve a menekültekkel foglalkozó a hivatalos szervekkel – mondta a bíboros, esztergom-budapesti érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszi tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kifejtette: nagyon sok figyelmet fordítanak a kiskorúakra, rendkívül aktív a karitász például a fóti gyermekotthonban ahol nem csak élelmiszercsomagokkal és tisztítószerekkel segít, hanem és pszichológiai és egyéb személyes munkával, hiszen az oda érező gyermekek sokszor nagyon stresszes állapotban vannak.

Hasonlóképpen segít számos más katolikus szervezet is – hangsúlyozta a bíboros, példaként említve a Szent Egyed közösséget, amely "nagyon diszkréten, és nem is a saját zászlóját kibontva dolgozik". Jelen vagyunk minden olyan helyen, ahol a társadalmi szervezetek a legrászorulóbbaknak a segítségére megjelennek – hangsúlyozta.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a Katolikus Karitász további segítségre is kész, ezt azonban nehezíti, hogy a migránsok jogi helyzete szinte napról napra változik. Fölmerült – tette hozzá –, hogy "nyugat-európai modellek szerint bizonyos stabil, intézményes segítségnyújtási formákat szervezzünk, például befogadó állomásokat". Európában a katolikus egyházi szervezetek többnyire befogadással és az integrálás segítésével segítenek, például egész családokat helyeznek el épületeikben, intézményeikben.

Magyarországon azonban átmeneti a helyzet, hiszen az ide érkezők többsége nem akar itt maradni. Lényeges különbség az is – mutatott rá Erdő Péter –, hogy jelenleg Magyarországon senkinek nincs joga ahhoz, hogy helyet adjon a saját házában a menekülteknek, mert előtte egy hivatalos állami eljárást kell lefolytatni.

117 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
Így beszél egy álkeresztény miközben mossa kezeit...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
most ez az egyházfi jóváteheti a baklövését.. eddigitől sokkal több migráns érkezik hazánkba, elgyötörten, éhesen, sebes lábakkal, koszosan..saccperkábé majd húszezer...
nos mehet a határra, és lábatmoshat, kötözhet, ételt-italt oszthat... talán nem kerül belzebub üstjébe.
dr. prédikátor
Tényleg érdekes! A keresztényszarszáju harach ilyenkor hol kussol??A viktor szopkin hátsóját tisztogatja???
human
A Quaestor hálózatnak még Erdő Péter is része? Meg sem lepődök akkor a mentalitásán.

"A Quaestor később is hű maradt az egyházhoz, az Erdő Péter bíboros által kezdeményezett, italkereskedelemmel, étkeztetéssel, mozgó vendéglátással foglalkozó Vinum Primatis Zrt.-ben bukkant fel. A cégben a Quaestor és az Incoronata, a Mátyás-templom kulturális központja 50-50 százalékban lett tulajdonos."
nol.hu/velemeny/foldindulas-vagy-maradas-1524639
papa.49
@Mirabilis: tegnap 22:01.re Lehetőleg Szíriába menjen))))))))))
amaramaistanna
Később azt találta mondni.hogy inkognitóban segítettek a menekülteknek. Erre mondta Konok Péter:
Megjegyezném még, hogy a Török Szultán is mindig az inkognitó miatt vágta pofán szegény Tuskó Hopkinst.
amaramaistanna
@amaramaistanna: Most vettem észre a hibát,természetesen: ...találta mondani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.