A tömeges bevándorlással összefüggő, pénteken elfogadott törvényben jogilag is rögzítették, hogy Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kifejtette: ez ad lehetőséget arra, hogy gyorsító jogszabályokat fogadjanak el, illetve olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek az alkotmány keretein belül lehetőséget adnak a közigazgatási szervezeteknek a cselekvésre.

Az igazságügyi miniszter felidézte, a shengeni határőrizetről szóló kódex, illetve a genfi menekültügyi egyezmény is kimondja, hogy az illegális határátlépés nem megengedett, szankcionálni kell.

Kifejtette: a menekültügyi válsághelyzet rögzítésével lehetőség van arra, hogy tranzitzónákat jelöljenek ki a határokon. A felállított ellenőrző pontokon lehet majd bejelentkezni, regisztrálni, menekültügyi kérelmet előterjeszteni, a bevándorlási és állampolgársági hivatal munkatársai ott vizsgálják meg a kérelmet, hoznak róla határozatot, amely a bíróságon megtámadható – mondta Trócsányi László, hozzátéve: a szegedi közigazgatási és munkaügyi bíróság kapta meg a hatáskört a tranzitzónában hozott közigazgatási határozatok felülvizsgálatára.

Az igazságügyi miniszter kifejtette azt is, az új jogszabályban megemelték az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket, hogy elrettentő ereje legyen.

Trócsányi László elmondta: akik a jövőben megtagadják az együttműködést, nem kívánják a szabályokat betartani, például nem regisztráltatják magukat, az új szabályozási környezetben eljárást folytatnak le velük szemben, és kiutasítják őket. A kiutasítás következménye, hogy az illető meghatározott ideig az ország területére nem léphet be – mondta az igazságügyi miniszter, aki szerint szemléletváltozásra van szükség jogalkalmazói szinten is, hogy bátrabban éljenek a kiutasítás lehetőségével.

Rámutatott: az új jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a rendőrök és a közigazgatás hatékonyabban tudjon fellépni, elsődlegesen a határ mellett.

A miniszter bízik abban, hogy a menekültügyi válsághelyzeten a kormány, a rendőrség, a bíróság és az ügyészség úrrá tud lenni.

A miniszter elmondta azt is, hogy nem lehet tudni, milyen stádiumban van a menekülthullám, amely a tél folyamán a szárazföldre tevődik át. A balkáni térség még inkább súlyosabb helyzetbe került, ezért szükséges, hogy az európai országok nagyobb odafigyeléssel tekintsenek a régióra – jelentette ki a műsorban.

Trócsányi László szerint a menekültügyben szükség lenne nemzeti konszenzusra, hogy a kormány kapja meg az ellenzéki pártoktól a szükséges támogatását.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
na, ezt kellett volna legalább fél évvel ezelőt...ugyanis a hír az rólunk, hogy puhák vagyunk, lehet erre jönni, csak kicsit keménykedni kell...eddig bevált...

most vasárnap van, hallom valamelyik rádióban hogy Bolgár megdöbbentő módon ekézi saját hazáját menekültügyben...szerinte minden rossz.

nem olvassa, látja a lengyel, ás spanyol reakciókat?
picike
" Aki fegyvert fog,fegyver által veszlik el is " erre már még rá is harangoztak itt az mtv-én 1-en @wagabund:
justhpeter
Van akinek a jólétben mennek el otthonról. Trócsányi is így járt.
prielle
Ezek a fránya GYORSÍTÓ JOGSZABÁLYOK, ezek azok, amelyek gyorsan, átgondolatlanul lettek megalkotva, állandóan toldozni-foltozni kell, az idő meg múlik és minden pusztul, de leginkább az emberek bizalma, biztonságérzete, és nemcsak a magunkéra gondolok!
karma1
Elso lepes a rendkivuli allapot bevezetese fele...Hulye allat, mar leszerepelt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.