Erdő Péter közlése szerint kifogásolt mondatával a menekültekkel való munka jogi környezetére utalt. A bíboros, esztergom-budapesti érsek az Indexnek adott, vasárnap megjelent interjúban azt mondta, hogy a mondat ki lett ragadva az összefüggéseiből.

Erdő Péternek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csütörtöki sajtótájékoztatóján az RTL Klub kérdésére adott válasza, mely szerint embercsempészek lennének, ha befogadnák a menekülteket, komoly sajtóvisszhangot keltett, a bíboros szerint azonban ki lett ragadva eredeti összefüggéseiből – olvasható az Index.hu oldalon.

A sajtótájékoztatón nagyobb összefüggéseiben arról volt szó, hogy sok a jogi akadálya a menekültekkel való munkának. Ugyanekkor azonban arról is beszélt, hogy a jogi helyzet bizonytalansága ellenére a püspöki kar két ingatlant már kijelölt, és amennyiben lehetőség nyílik a menekültek fogadására, akkor abból ők is igyekeznek kivenni részüket – mondta a bíboros.

Hozzátette, hogy ő maga járt közben egy húszlakásos ház ügyében, amelyet tulajdonosa kifejezetten a menekültek rendelkezésére kívánt bocsátani.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a katolikus egyház nagyon sokrétű tevékenységet folytat a menekültek érdekében. A tevékenységek között van az élelmiszer-segélyezés, az egészségügyi, sőt a kiskorúaknak nyújtott pszichológiai segítség is, továbbá technikai eszközöket is felajánlottak a Karitászon keresztül a kiskorúakkal foglalkozó egészségi szervezeteknek.

"Ezen kívül ott vagyunk a különféle szervezeteink révén nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is. A Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországon már hosszabb ideje segíti a menekülteket" – mondta.

A bíboros kitért arra is, hogy "nem a magamutogatás a Karitász stílusa". Másrészt a jelvényében kereszt is van, és előfordult, hogy emiatt utasították el az élelmiszeradományt munkatársaiktól. "Több oka is van tehát, hogy miért nem kibontott zászlóval megyünk az ilyen akciókra".

És nem csupán a Karitász, hanem más szervezetek emberei is kint voltak. "Tudomásom szerint a Szent Egyed Közösség sem tűzött ki semmilyen zászlót, de a tagjai mentek és segítettek – tette hozzá.

A magyar egyházat nemzetközi összehasonlításban jellemezve Erdő Péter kiemelte, hogy Magyarországon sűrűn változnak a feladatok. "Nekünk most kell készülnünk olyan természetű tevékenységre, amelyeket a nyugat-európai országokban már nagy tapasztalattal végeznek. A pillanatnyi segítségnyújtásból is igyekszünk kivenni a részünket – lehet, hogy mások jobban teszik ezt, – de nekünk továbbmenve előre is gondolkodnunk kell."

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
Erdő Péter kicsit inog a pápa és Orbán között. Azonban az utóbbi ánuszába szorult nyelvvel alighanem gyorsan meg fog állapodni. Felcsúton.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Felipe
Ezt majd a pápának mond te vén szaros mikor majd hívat a Vatikánba.
Bercifiu
csontig benyaltál Orsósnak, szégyelld magad, remélem a Pápa elátkoz.
vonotok
" Kövesd a példát a ... " Hende Csabát, és nem kell a magyarázkodás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.