Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap jelezte, hogy katonai légitámaszpont létesítését szeretné a szomszédos Fehéroroszországban. Ha ez megvalósul, akkor nyilvánvalóan ki fogja váltani Lengyelország és a balti országok nyugtalanságát.

Fehéroroszország mindeddig elzárkózott a tervtől, de a volt szovjetköztársaság jelentősen függ Oroszországtól az energiaellátás és pénzügyi hitelek területén – jegyezte meg az AP hírügynökség. Putyin utasította a védelmi és a külügyminisztériumot, hogy tárgyaljanak a fehérorosz partner hivatalokkal, és kössenek velük megállapodást. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nem nyilatkozott Putyin kezdeményezéséről. A két elnök pénteken találkozott a dél-oroszországi Szocsiban.

Tovább a putyini úton: orosz légitámaszpontot építenek Fehéroroszországban

Oroszországnak van már radar- és haditengerészeti kommunikációs létesítménye Fehéroroszországban, de ez volna az első támaszpont. Fehéroroszország azért alkalmas hely ilyen bázisnak Oroszország számára, mert szomszédos Ukrajnával és három európai uniós és NATO-tagországgal: Litvániával, Lettországgal és Lengyelországgal.

Valerij Karbalevics elemző szerint az ukrajnai válság miatt egy orosz katonai kontingens folyamatos állomásoztatása Fehéroroszországban felborítaná az erőegyensúlyt és potenciálisan növelné a feszültséget a térségben. Részben amiatt, hogy javítani akarja viszonyát a Nyugattal, Lukasenka semleges maradt az ukrajnai konfliktusban. "Nyilvánvaló, hogy a Kreml nyomást gyakorol Lukasenkára" – állapította meg Karbalevics.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ha tudjuk, hogy őrültek mászkálnak köztünk, miért nem teszünk ellenük semmit amíg lehet?
Mert, ha nem előbb, utóbb långbaborítják a világot.
Sííva
Tényleg? Eddig nem akart légitámaszpontot! Most, hogy az usa is telepítget ide ezt azt, gondolom védeni akarja magát! Nem hiszem, hogy az oroszok akarnának támadni! Az usa egy agresszív állam. Csak meg kell nézni, hogy a második vh. óta hány háborút kezdeményezett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.