A honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását. Hogy kinél csöngethetnek, arról Benkő Tibor vezérkari főnök beszélt az M1-en.

Benkő Tibor vezérezredes a részletekről az M1 csatorna délelőtti hírfolyamában elmondta: név szerint, meghatározott beosztásokra hívnak most be önkéntes műveleti tartalékos katonákat, elsősorban olyanokat, akik korábban katonaként szolgáltak. Azokat a feladatokat látják majd el (járműszerelés, élelmezési nyilvántartás, stb.), amelyeknél a katonai szervezeteknél most hiány támadt amiatt, hogy a hivatásosok nagy része a Határozott fellépés 2015 gyakorlaton, illetve az ideiglenes biztonsági zár kiépítésében vesz részt.

A laktanyákban ugyanakkor nem állhat meg az élet, mert a honvédségnek számos más feladata is van – hangsúlyozta a tábornok. A behívottak zöme az adott helyőrség közelében él, így naponta hazajárhat majd, aki ezt nem teheti meg, azt a laktanyában helyezik el. 2012. január 1-je óta, amióta működik az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat, folyamatosan hívják be a tartalékosokat, jelenleg is mintegy 400-an szolgálnak így, ma pedig mintegy 500 embernek kézbesítik a behívó parancsot – mondta Benkő Tibor vezérezredes az M1-en.

Többségében olyan önkéntes műveleti tartalékost hívnak most be, akik korábban a Magyar Honvédségben teljesítettek katonai szolgálatot – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére azt követően, hogy a tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását.

Az önkéntes műveleti tartalékosok elsősorban azokat a hivatásos és szerződéses katonák feladatait látják majd el, akik az Ideiglenes Biztonsági Határzár, illetve a "Határozott Fellépés 2015" elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az MTI kérdésére kitértek arra is: mostanáig a Magyar Honvédség mintegy 3800 emberrel kötött önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra szóló szerződést.

Jelenleg mintegy négyszázan töltik – előírás szerinti – tényleges katonai szolgálatukat, közülük háromszáz újonnan szerződött tartalékos kiképzésen vesz részt. A behívandó létszámokat alapvetően a katonai szervezetek igényei határozzák meg – írta a HM.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Hívják be a veterán munkásőröket is, a gyodával csak elbírnak. Apropó, a cöfösök építik már a kerítést? Nagy a kuss ez ügyben cöfiéknél.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
@36: Az utóbbi időkben sokat mellőzik őket, az utolsó "tömeges" megmozdulásuk valamelyik időközi választáson volt. A vezér megmérettette a "tömeget", és kevésnek találta-:)
zöldszem
@Dr. Felipe: Még Te külföldön voltál, itthon zajlott az élet. A CÖF levitézlett!
justhpeter
Nincs jó hangom ahhoz, hogy az operettkatona Benkő vezérelte operetthadseregbe mehessek.
kkalman
Cöfikéék önként vállalhatnák a Benkő Tibor által felsorolt munkákat. Akkor nem kellene 500 embert esetleg a munkájából kiszakítani.
Ja, hogy cöfikék a legegyszerűbb adminisztrációs feladathoz is hülyék, nem csak a kerítésépítéshez? Akkor tényleg semmi szükség erre a hányadék társulatra.
Szeparepa-
Ez az egész téma felvetés azért idióta baromság, mert ott van vazzeg hogy ÖNKÉNTES... általában értelmi fogyatékosok nem szoktak önkéntes műveleti tartalékosok lenni... aki viszont nem értelmi fogyatékos és önkéntes műveleti tartalékos státuszban van... AZ TUDNI SZOKTA MAGÁRÓL, HOGY Ő ÉPPENSÉGGEL ÖNKÉNTES MŰVELETI TARTALÉKOS AKIT BEHÍVHATNAK... komolyan mondom hogy egy átlag 10 éves értelmi szintjén nincs az a retardált barom, aki ezen agyal, hogy hú akkor most engem is behívhatnak... hát b@zdmeg önkéntes tartalékos vagy, vagy sem? Olyan nincs könyörgöm, hogy nem tud róla, de önkéntes műveleti tartalékos és váratlanul meglepik azzal, hogy behívják... aki ÖNKÉNTES műveleti tartalékos, az egyszer ÖNKÉNTESEN jelentkezett műveleti tartalékosnak, ezt jelenti az önkéntes kifejezés, Ő KEZDEMÉNYEZTE EZT TETSZIK ÉRTENI? Tehát kell tudjon róla, hogy ő az... Vagy hogy tetszett gondolni? Esetleg mondjuk elfelejtette? Aki olyan feledékeny, hogy már nem emlékszik, hogy ő valamikor vállalta, hogy önkéntes tartalékos katona lesz, az viszont már nem alkalmas katonának, mert meghülyült... tehát olyan nincs hogy nem tud valaki arról, hogy önkéntes tartalékos és váratlanul behívják sírva könyörgöm.. bele lehet őrülni komolyan az emberi idiotizmusba...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.