Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Magyarország az elmúlt napokban látványosan megmutatta a világnak, mire gondol a magyar köznyelv, amikor azt mondja: "ez aztán balkáni". Itt kérem az a szokás, hogy ha gáz van, akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is, sőt, ha lehet, akkor csak a szomszéd tehene halálozzon el. Ha ez megtörtént, akkor mi köszönjük, jól vagyunk, nem kívánunk részt venni a falusi szolidaritásban.

Külügyminisztereink és miniszterelnökeink nem gondolkodhatnak máshogy, csak ilyen balkáni módon – elvégre ennek a gondolkodásnak megfelelő stílusban üzengetnek egymásnak a nyilvánosság előtt, mintha megszűnt volna az európaiság eszménye, a diplomácia, mintha nem kellene már a következő napokban összefutni Brüsszelben, és úgy csinálni, mintha közös megoldásokat keresnénk (nem mintha keresnénk) és nem a szomszéd tehén kinyiffanásáért szurkolnánk.

Ebben mindannyian hibásak vagyunk. Kormányzati, pártpolitikai segítséggel elmerülünk kis közép- és kelet-európai pocsolyánkban, alig érdekel bennünket, mi történik a világban, mondjuk tőlünk 500 kilométerrel távolabb, a külpolitika is csak akkor érdekes, ha Juncker videón rögzítve nyakon teremti és lediktátorozza Orbánt.

Pedig a jövőnket befolyásoló dolgok legtöbbször nem itthon dőlnek el, akkor is, ha a magyar belpolitika azt sugallja, ő ural mindent. A problémáink megoldása sem mindig itthon található. Igaz ez a migrációs válságra is.

Azt mondja például Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, hogy oda kell menni Törökországba, ott kell szűrni, ki menekült, és ki nem, valamint a görög határt is zárni kell – és egyedül senki nem tudja a migránsok tömegét feltartóztatni. Ezzel a véleményével persze nincs egyedül. Hozzá szokták ehhez még tenni a szakemberek a szír válság megoldásában való európai, akár katonai segítségnyújtás szükségességét is (ami egyébként a napokban már érik is, hiszen a franciák bombázni készülnek az ISIS állásait).

És máris oda jutunk, hogy Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország és az Egyesült Államok kezében van a probléma végleges megoldásának kulcsa, a tüneti kezelésé pedig legjobb esetben is Brüsszelben: a kiéhezett és válságtól szenvedő Görögország határát is csak közösen, uniós szinten lehet védeni, a török táborokban is csak közösen lehet fellépni. Magyarország egy ilyen helyzetben egyedül ahhoz elég, hogy belepisiljen az amúgy is piszkos közös medencébe. Ettől neki rövid távon nyilván kellemesebb lesz, de a vízcserét már csak a nagyok tudják elvégezni.

A kérdés az, hogy ott akarunk-e ülni az asztalnál, amikor a megoldásról és a vízcseréről határoznak. Egyelőre úgy tűnik, jó az nekünk, ha rövid távon kellemesebb az érzés, a többiek meg azt csinálnak, amit akarnak. Nélkülünk, elvégre az ő tehenük nem a mi tehenünk.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Végül is igaz ez a hasonlat. Hideg a víz? Ereszd el magad, pillanatnyilag jobb lesz, a következményekkel meg ne törődj. Ez az ócska, balfasz vezetés úgysem tud öt percnél távolabbi célokra tervezni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rejtö Jenö
@mate03: Oh egek ura, most jött be a fotodrol. Azert voltal nekem olyan ismerös. En Tabriz-ban voltam 1973-tol 1981-ig Sitten, te is ott voltal mint a fegyörök Schwanzlutscherja. Az is egy kemeny munka volt. Most mar emlekszem rad.
mate03
@Rejtö Jenö: Tudod mit!? Csókold meg a seggemet! És ha jó munkát végeztél,jöhetsz kőrbe! Csak először savazd ki a szád!
palika
Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét!!! Tartsunk össze, mert megkezdődött a harmadik világháború!!! Figyeljétek a híreket, amikor összefog ülni egy jó kis beszélgetésre a német, angol, amerikai, ruszki, francia, na ezek nem fognak megegyezni, mindenki gyűjtögessen, mert kurva világ jön el!!! Mondhatnék mást is , de majd később...
Rejtö Jenö
@mate03: Akkor is igy reagaltal amikor a többi rab eszrevette, hogy lutschenolod a smasszerok Schwanzat kis köcsög. Most merre keresed a Schwanzokat miota szabadlabon vagy?
mate03
@Rejtö Jenö:!Olyan vagy nekem,mint a légy zümmögés!
Rejtö Jenö
@mate03: tudtam, csak bejött: " 2 buzi setal az erdöben az egyik a mate03. Megszolal a masik buzi, hu öregem en olyan kanos vagyok, hogy megbasznak egy legyet is röpteben..erre a mate03 züüüüüüüüüüüüümmmmmmmmmmmmmmmmmm;-) Fel a fejjel lesz meg rosszabb is;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.