Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint a 300 millió forintot is elérheti a sofőrök követelése a BKV-tól, miután elmaradtak az elsőajtós jegyellenőrzésért járó bérkiegészítések. Több mint kétezer munkavállalót érinthet az ügy.

Beperlik a buszsofőrök a BKV-t az elsőajtós jegyellenőrzésért járó bérkiegészítés kifizetésének elmaradása miatt – mondta a Népszabadság keddi számában Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke.

A jegyellenőrzés pluszmunka, amiért pluszbér jár, ezt a szolgáltatás megrendelője, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is elismerte. Azonban a cégvezetés a jegyellenőrzés bevezetése óta eltelt három évből csak egyet ismer el – mondta Nemes Gábor.

Az EKSZ szerint van olyan buszsofőr, akinek 200 ezer forinttal tartozik a BKV, az összkövetelés elérheti a 300 millió forintot is. A szakszervezet számításai szerint több mint kétezer munkavállaló lehet érintett az ügyben.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az EKSZ-nek küldött egy korábbi levelében azt írta: a BKK és a BKV is kötelezettséget vállalt a többletjuttatás kifizetésére. Bár azt is hozzátette, hogy ez csak azoknak a járművezetőknek adható, akik maradéktalanul teljesítik az első ajtós felszállási rendből adódó feladataikat.

A buszsofőrök elmaradt, elsőajtós jegyellenőrzésért járó bérkiegészítésének kifizetésére a szakszervezet pertársaságot alapított, amelyhez keddtől minden érintett járművezető csatlakozhat. Azt követelik, hogy az elsőajtós jegyellenőrzés kezdetétől, 2012 májusától fizesse ki a cég a pluszmunka jutalékát és annak kamatait. A pertársaság keresetlevele még a napokban megérkezik a bíróságra – írja a Népszabadság.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fradigege
FK Csíkszeredának tolunk lóvét, mert csókos haverok. Arra van pénz amirre ők adnak. Erre nem lesz. A BKV sofőröket nem lehet pontosan bekalibrálni, hogy mennyire megbizhatóak szavazáskor.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
és azt, hogy ebben a fejetlenségben még migránsokat is kell szállítaniuk, az smafu?
Fradigege
FK Csíkszeredának tolunk lóvét, mert csókos haverok. Arra van pénz amirre ők adnak. Erre nem lesz. A BKV sofőröket nem lehet pontosan bekalibrálni, hogy mennyire megbizhatóak szavazáskor.
jageragnes
"Bár azt is hozzátette, hogy ez csak azoknak a járművezetőknek adható, akik maradéktalanul teljesítik az első ajtós felszállási rendből adódó feladataikat", akkor ezek szerint, ha a soför pluszmunkát végez, de valaki megállapítja, hogy nem maradéktalanul teljesítette a feladatát, akkor hiába dolgozott? Ki állapítja meg, és mit ért ez alatt, hogy maradéktalanul?
eszegfu
@jageragnes: Egyetértünk! Ráadásul 2012-től visszamenőleg hogyan lehet megállapitani a pluszmunka elvégzését?! Rendkivül bosszantó, hogy nincs olyan terület, ahol ne ilyen hasonló hülyeséggel próbálják kimagyarázni magukat!
Knapp75
Szerencsétlen sofőrnek ez nem csak plusz munka, hanem jelentős plusz stressz is, mert valójában mit tud tenni, ha egy potyázó utas felszáll jegy és bérlet nélkül?
Szájkaratézik vele egyet? Lelökdösi a buszról? Reménykedik, hogy az utasok nem csak tétlenül szemlélik a potyázót, hanem segítenek "kizárni az utazásból"?
Rendőrt hív és vár 20 percet a többi utassal a hivatalos intézkedésig?

Ha már szívatják őket, akkor illene ezt megfizetni is.
(főleg, hogy ezeken a járatokon nem igen van ellenőr, tehát arra nem kell költeni)
wagabund
már majdnem jól éreztem magam a 7-es buszon...elöl ültem, jó kilátás, tiszta, vadonat új busz, halkan gurul, a sofőr hibátlanul vezet, szóval mindenki hepi..ekkor a Tétényi úton felszállt egy csinos anyuka, két gyerkőccel...eddig minden rendben...aztán jegyet kér, ötezressel fizetne...aprója a sofőrnek sincs, mert valakit már kifizetett...mindegy, jegy nélkül nem megy a bicikli...aszonta a hölgy (már duzzogva) hogy számlát is kérne...ekkor egy sietős utas felváltotta a pénzt, és valahogy beindult a biznisz..a sofőrt már igencsak verte a víz...de udvarias maradt, ez tiszteletreméltó..
...közben a busz mögött nőtt a sor...

kezdem érteni ezt a pertársaságot...
Desischado
Bezzeg a vezetőknek vannak milliós fizuk, de az egyszerű melóst csesznek kifizetni! Hajrá, buszsofőrők, ne hagyjátok magatokat!
papa.49
@jageragnes: Nyilván a jó szokással, a ,,hasraütéssel,, megállapítják, hogy hibázott, mert csúnyán nézett az egyik utasra, tehát NINCS PLUSZ PÉNZ))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.