A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte kedden annak a 39 éves szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A férfi nemzetközi rendvédelmi információk szerint egy terrorista fedőszervezet tagja – közölte a rendőrség.

A törvényszék szóvivője, Juhászné Prágai Erika közölte, a vádhatóság álláspontja szerint a férfi – az ügyben kihallgatott másik gyanúsítottal – múlt szerdán a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szír férfi magyar területre lépett, és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába.

Jóllehet a gyanúsított rendelkezett schengeni vízummal, jogosulatlanul lépett be az ország területére. A férfi éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozók elfogták.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, az elfogását megelőzően az ország területét elhagyni kívánó gyanúsított esetében alappal lehet tartani attól, hogy a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve a tömegzavargás más résztvevőivel összebeszélne, így a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, ezért döntöttek a kényszerintézkedés mellett.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden azt közölte a honlapján: nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához – írták.

A szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ szombaton kora délután fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Ahmed H. múlt szerdán bizonyíthatóan, általa is elismerten jelen volt a magyar-szerb határszakasz Röszke 2 határátkelőhelyen kitört tömegzavargás helyszínén, majd a magyar államhatárt védő kapu bedöntését követően az államhatár védelmét biztosító létesítményen keresztül legalább egyszer jogosulatlanul Magyarország területére lépett – áll a közleményben.

Migránsok egy csoportja múlt szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rózsika Hatházi
El kellene dönteni végre, hogy most a rend őrei nyitottak kaput, vagy bedöntötték? Vagy keverem a forinttal? :)))
Rózsika Hatházi
El kellene dönteni végre, hogy most a rend őrei nyitottak kaput, vagy bedöntötték? Vagy keverem a forinttal? :)))
pbalage
nem értem, hogy az ügyészség papírja után:

mklu.hu/hnlp14/wp-content/uploads/sajto1/2015/09/2015.09.22-csongrad.pdf

milyen logikával jön ki, hogy iszlám terrorszervezet?
A tudjukkik megint hazudtak?
lampa laz
Nagyon hazúgság szaga van a dolognak. Az egyik megvert újságíró azt mondta, hogy a megfonos pasi nyugtatta a tömeget folyamatosan, h ne legyen balhé. Valahogy inkább neki hiszek...
nemkati
Csak nehogy az legyen a vége, hogy nem szírt, hanem "törököt fogtak", mint 0rbán terroristájánál. :DDD
moiszikf
@pbalage: @lampa laz: @nemkati: Totál mindegy, hogy tenorista, vagy terrorista, áriázott a tömegnek, vagy lázított,melyik igaz és melyik nem. A lényeg az, hogy: MI A FRANCOT KERESETT ITT??? A szegényszerencsétlenvéráztattagolyótépte menekült, miért nem él és dolgozik - ha az utóbbiról tudja egyáltalán, hogy mi az - a békés és nyugodt Cipruson???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.