Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága, a csütörtökön létrejött munkacsoport a mindennapos éneklés megújítását tűzte célul – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t.

A közlemény szerint a testület a következő időszakban szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok "védett időben" énekelhessenek; felmérést készít arról, mikor és milyen erőforrások bevonásával válik elérhetővé, hogy az ének-zene tárgyat csak szaktanár taníthassa az iskolákban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra is felkérte a bizottságot, hogy a köznevelésért felelős államtitkársággal közösen dolgozzák ki a Klebelsberg Ösztöndíj Program ének-zene tanári kategóriáját. A tárcavezető jelezte: annak érdekében, hogy minden iskolában legyen iskolai kórus, a tárca a következő időszakban pályázatot ír ki új iskolai kórusok alakítására, valamint a működő kórusok segítésére, fejlesztésére.

A Kodály Zoltánné, valamint Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester részvételével ülésező testület tiszteletbeli elnökévé – Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára – Kodály Zoltánnét, a bizottság operatív vezetőjévé pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt választották meg.

Mindszenty Zsuzsánna augusztus elején az MTI-nek azt mondta, kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására. Nyilatkozata szerint ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat.

Kiemelte: a mindennapos éneklés programja tartalmazza majd a tanárképzés, valamint a tanári továbbképzések tartalmi megújítását és megfelelő énekes segédanyag kidolgozását. Olyan zenei anyagokat szeretnének a tanárok kezébe adni, amelyeket bármilyen korosztálynak, rövid idő alatt, könnyen meg lehet tanítani, amelyek sikerélményt és örömöt adnak az együtt éneklőknek – ismertette.”.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Szoval talaltak 6 ehezot, (marmint : PENZRE ehezot), aki bizottsagot alakit, 2 evre mar be is biztositva magat.
A munkajuk ugy kezdodik, hogy - ha hoppalt nem szamitjuk, mert annak mar kell, hogy legyen- 6 darab legdragabb szolgalati autot vesznek, 6 db PC-t, (legdragabbat persze), valamint meregdraga irodat a belvarosban, es mar kezdodhet is az "ereszd el a hajamat"...

Tessek mondani, csasztuska is lesz?
papa.49
@karma1: Ha sokáig maradnak még a fiúk akkor az is lesz))))))
micfild
@Mobil123: én is éppen ezt akartam belinkelni.

Remélem a gyerekeim nem mostanában fognak unoka-csinálásba... hanem majd nyugodtabb körülmények között... amikor végre elsöpörjük ezt a bandát...
nem szeretném ha nekik is ezt kéne énekelni... amit anno nekünk. :-(
Lepényleső
Tulajdonképp a nóták adottak,csak vezér nevet kell lecserélni az aktuálisra. Az alfar karban-
tartóknak kotta nélkül is bizonyára megy még,hisz ezek akkor is azok voltak,amik ma.
Vizual
hehe. Hát ha van egy kis állami pálinka ...talán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.