A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 10 és 14 között, 1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

A felmérés a szavazók további aktivitását mutatja, az elmúlt egy hónapban tovább csökkent a bizonytalanok aránya. Azonban az elmúlt időszak domináns témája – a kerítés- és menekültügy – lassan megmozgatja a szavazókat is. A Fidesz ebben a hónapban újabb egy százalékponttal növelte támogatói arányát, és az MSZP is hosszú hónapok óta most először növekedni tudott a 10%-os mélypontjáról.

A Fidesz elmozdulni látszik a júniusban és júliusban mért mélyontjáról, és augusztushoz hasonlóan újabb egy százalékpontot most növekedni tudott. Most tehát 23 százalékos a támgatottsága, azonban ezzel még bent maradt abban a 21-23 százalékos sávban ahol lassan fél éve tartózkodik. Támogatói meglehetősen aktívak mióta a kerítés-ügy uralja a napirendet.

Az MSZP szavazóinak száma hónapok óta most először – egy százalékpontot – növekedett, így 11 százalékon áll. Ez az elmozdulás nem szignifikáns, és a párt már több mint egy éve a 10-12 százalékos sávban mozog, így kérdéses, hogy a változás trendszerű-e. Azonban továbbra is az MSZP szavazók a legelszántabbak, sőt, a szavazási hajlandóságuk a múlt hónap óta még növekedett is.

A Jobbik már harmadik hónapja a választások utáni mélypontján, 13 százalékon áll. Most már egyértelműen kijelenthető, hogy párt elvesztette a választások utáni lendületét és a frissen megszerzett kb. 250.000 szavazóját elvesztette. A Jobbikot ezen felül még a szavazóinak az inaktivitása is sújtja, továbbra is az ő aktivitásuk a legalacsonyabb a pártok között.

Felhúzta Orbán kerítése a Fideszt

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, hasonlóan a DK-hoz. Az Együtt ebben a hónapban elérte az 1 százalékos küszöböt, míg a PM-nek és a Liberálisoknak ez most sem sikerült.

A bizonytalanok aránya 44 százalékos, és már harmadik hónapja folyamatosan csökken. Ennek okán azt aktivitás folyamatosan növekedik és pártok támogatottságának növekedése elsősorban a bizonytalanok köréből táplálkozik.

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók.

Felhúzta Orbán kerítése a Fideszt

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2015. szeptember 10-14 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,2 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nagyon alacsony az Együtt és a PM támogatottsága. Kár, mert nekem a legszimpatikusabb pártok. Az Együtt szakmaiságot képviseli, a PM környezet és emberbarát párt. Igaz nincs karizmatikus vezetőjük, akiktől elélveznének a szavazók, mert hát sokaknak ez a fontos.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
soljanka
Juhász Pétert magará hagyták, Karácsony Gergőt lefoglalja a kerülete.
A lányok kedvesek, okosak, rengeteget dolgoznak, de nem húzóerők.
Annak a bizonytalan sok-sok százaléknak köszönheti mindenki azt, ami most van.
Még az elvakult fideszes, vagy jobbikost is többre tartom, hisz őket a hitük irányítja, az ellen meg nincs észérv.
De a nem választás nagyon bosszant. Ezért szoktam mondogatni, hogy megérdemli ez az ország a sorsát.
eugen4402
@soljanka: Az is gyakori vélemény, hogy a baloldal és a kispártok "elbújnak, nem csinálnak semmit, a hangjukat se hallatják, csak a zsebeiket tömik azok is." De ha megkérdezed az ilyen "bölcs bizonytalantól", melyik csatornát szokta nézni, jó esetben lekicsinylő mosollyal kijelenti, hogy ő megnézi a Barátok között-öt, de mást nem bírna elviselni. Ők a többség...
Desischado
Elég szomorú, hogy még mindig a maffia banda vezet. Ez az ország semmiből sem tanul! Tisztelet a kivételeknek!
Peller Anikó
Csupán arról van szó, hogy a csupakabra egymaga értelmesebb mint az egész ellenzék együtt, deka, pm. Tűélesen tudja mi kell ennek a végtelenül buta népnek, pl. erzsicsökkentés.

Most meg egy olyan dologba sikerült beleállni ami egybecseng a lakosság véleményével, senki nem akar muszlimiszlám szomszédokat magának és ráadásul kötelességünk is védelmezni az únió határait, legalábbis azt a részét ami a mienk is.
Hellcat
44% baszna elmenni szavazni, ami aztán úgy lenne elkönyvelve, hogy a fitymaszt támogatják a távolmaradásukkal. Ez a LEGNAGYOBB probléma.
világlátó
@Hellcat: Talán ki kell dolgozni végre egy minden normális ember számára alkalmas víziót a jelenből egy közelebbi és egy távolabbi jövőbe vezető célt, feladatokat, elérésükhöz segítő módszereket és egy követelményrendszert ahhoz, hogy az oda vezető úton legyen néhány közép - és felső vezető / pártokhoz tartozó kalandorok kíméljenek jeligére /
Egy olyan reális vízió kell, amely az ország jelenlegi állapotát kendőzés/hazugság nélkül feltárja, meghatározza a szűk keresztmetszeteket, azok feloldásának lehetőségeit, majd a gazdaságfejlesztés legesélyesebb húzóerőit, ágazatait,, az oktatás és az egészségügy helyreállításának első, időarányos kérdéseit, a felesleges beruházások terv szintjén leállítását, a megkezdettek állagmegőrző lezárásával.Egy ideiglenes kormány elindítja az életet, amit egy új parlament állít fel, új, átmeneti törvények alapján, amire az államapparátus leteszi a nagyesküt...Talán akkor ez a ma még nem tudja kit és mit 44 % népesség képes lesz elsétálni a szavazó helységekbe.Azért ne legyenek illúzióink ennek lehetséges sikeréről. Gyanítható, hogy ők már akkor is látják lemenni a napot, amikor az még fel sem kelt.A fanyalgók népes tábora ha személyében lenne érintett, de közvetlenül, talán megmozdulna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.