Felnőtt kísérő nélkül Magyarországon tartózkodó kiskorú menedékkérőket látogatott meg az emberi erőforrások minisztere vasárnap délután a fóti gyermekközpontban.

Balog Zoltánt mások mellett Kádas István, a gyermekközpont igazgatója és Roszik Zsófia, a menekült kiskorúak elhelyezésére szolgáló otthon vezetője kalauzolta, megismertetve a tárcavezetőt a jelenleg 70 érintett életkörülményeivel.

A miniszter a szobákba, az étterembe, a kultúrhelyiségbe, és az imaterembe is bement, és több gyerekkel is szót váltott angolul.

A gyermekközpont igazgatója elmondta, hogy kapuik nyitva állnak. Mivel sokan alig pár napot töltenek Fóton, s többen "szó nélkül" továbbindulnak, a létszám szinte napszakonként változik. Az otthon vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a miniszteri látogatáskor 70 gyerek lakott náluk, nagyobb számban afgánok, szírek és pakisztániak; szeptember 23-án nyolc egyiptomi kiskorú is érkezett, de közülük heten a hétvégén ismeretlen helyre távoztak. Az igazgató tapasztalatai szerint általában azok maradnak szívesebben, akik saját hazájukban már tanultak, és erre itt is igényt tartanak, illetve tudják, hogy biztonságban, jó kezekben vannak.

Balog Zoltán menekült gyerekeket látogatott meg Fóton

Az emberi erőforrások minisztere a gyerekek családi hátterére, Magyarországra érkezésük előzményeire is rákérdezett. Mint az a válaszokból kiderült, gyakori eset, hogy hazájukban megfenyegetett családok embercsempészeken keresztül menekítik biztonságos helyre gyermekeiket, de hogy mindez mennyibe kerül nekik, azt legtöbbször nem mondják el, vagy nem tudják a Fótra kerülők. Nehezen, csak hosszabb idő után nyílnak meg a gyerekek – derült ki a fóti látogatáson, ahol Balog Zoltán a gyerekek élelmezéséről is érdeklődött.

A gyermekközpont igazgatójának tájékoztatása szerint odafigyelnek arra, hogy a náluk lakók többsége muszlim, ezért a menüből kihagyják a sertéshúst, illetve megpróbálnak mindenki számára elfogadható ételeket kínálni – a kedvenc a bab és a tojás. Az érkezés utáni hónaptól a 14. évüket betöltőknek havi 5130 forint zsebpénzt adnak – tette hozzá –, a pénz egy részét az engedélyhez kötött csoportos kimenőn költik el. Hogy ezen felül kinél mennyi pénz van, azt nehéz kideríteni, mint ahogy nincs egyértelmű szabály arról sem, hogy az esetleges nagyobb összegekből mennyit vehet át megőrzésre a gyermekközpont.

Fót lakosai közül páran "enyhe ellenállást jeleztek" a gyerekek jelenléte miatt, de a város többnyire befogadó, mint ahogy – a kisebb konfliktusoktól eltekintve – a különböző országokból érkezett gyerekek sem bántják egymást. Itt még a síita-szunnita ellentét sem érzékelhető, bár arra ügyelnek, hogy az egy-egy népcsoporthoz tartozók egy szobába kerüljenek – tájékoztatták a tárcavezetőt a fóti intézményben.

Balog Zoltánnak arra a kérdésére, hogy mire lenne leginkább szüksége a befogadó gyermekközpontnak, kiderült: több információra, például szóróanyagra, mert többen táborként élik meg az ittlétet. Az Emmi vezetője megtekintette a Koránokkal és imakönyvekkel ellátott, vastag szőnyegekkel borított imaszobát is, ahol megtudta: nem hitbuzgó vallásgyakorlók a Fótra kerültek, de néhányan azért járnak imádkozni.

A szálláshelyen és környékén a miniszter több gyerekkel is szót váltott, hogylétük felől érdeklődött, majd nyugtázta, hogy az ellátásra nincs panasz, illetve hogy szinte mindenki Németországot tartja a végcélnak.

A látogatás az igazgatói irodában ért véget, ahol az intézmény vezetője egyebek mellett elmondta: mostanában nőtt náluk a 15 év körüli gyerekek száma, többségük afgán. A gyermekközpontban már gondolkodnak azon, hogy a határzár megépülése következtében esetleg jelentősen, de legálisan, akár 200-300 főre növekvő létszám, illetve hosszabb itt tartózkodás esetén hogyan gondoskodhatnának a gyerekek integrálásáról – hangzott el.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemjoezigy
Hiteltelen ez a féreg a pártjaival együtt!
Meg kell nézni a cselekedeteit, amik egyenlők a nullával.
Ez az egész megint csak a propagandáról, a paraszt (fideSSkdnp hívők) vakításáról szól!
Ezzel nem lesz jobb az ott levő gyerekeknek, mint ahogy semmit nem segítenek a szegényeken, az éhezőkön, a nélkülözőkön sem!
Ehhez értenek csak, az öntömjénezéshez és a saját maguk gazdagításhoz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
Micsoda sátáni vigyor van ennek a ganajnak a pofáján!!!
Peller Anikó
Mér, én is megnéztem tegnap a menekült gyerekeket fotón.
nemjoezigy
@adrenalink: Köszönöm, hogy felidézted nekem ezt a förmedvényt: 2 ma,6:44 444.hu/2013/12/23/es-akkor-a-tekintetes-miniszter-ur-egy-asztalhoz-ult-a-szegenyekkel/
Ebből is látszik, hogy ez a fideSSkdnp bagázs a parasztvakításra törekszik, semmi realitás érzéke nincs.
Annyi pénzből, amit kifizettek a Hiltonnak a 40 gyerek és a maguk megetetésére, maradandó és hasznos ajándékot adhattak volna sokkal több gyereknek!
Mit hittek ezek a barmok, hogy a mézes madzag majd ösztönző lesz a gyerekeknek és olyan férgek akarnak lenni, mint a balog, meg a cibere, meg a többi rabló!
Toby
Eljátszotta a jócsávó' szerepet a reverendás sunyiló !
adrenalink
@nemjoezigy: Amikor reggel elolvastam a címet, rögtön az jutott eszembe, hogy nem elég ezeknek a szegény gyerekeknek, hogy ki tudja milyen viszonttagságok árán jutottak el Fótra, megpróbáltatásaikat még Balog bácsi is tetézte. Aztán Mirabilis hsz-éről beugrott a Hiltonos "nemes cselekedete". Ennyire fussa a korlátolt agyukból...:(
Hofipisti
És hol van az a mintegy ezer befogadott keresztény menekült, akivel Csuhás miniszter úr mosakodott a nyugati TV-ben? Szeretnék velük is egy képet látni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.