Ahogy szeptemberre, úgy októberre is fokozott ellenőrzést rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ország egész területére a közrend és a közbiztonság fenntartása, illetve a bűncselekmények megelőzése érdekében – mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Csiszér-Kovács Viktória közölte, ezen intézkedés nyomán a rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, és a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek.

Az ORFK szóvivője elmondta: január elsejétől szeptember végéig 291 ezer 618 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az ország területén. Szerdán a magyar-szerb határszakaszon 83, a magyar-horvát határszakaszon pedig 4171 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Emellett az új Btk.-módosítás alapján a határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt a jogszabály hatálybalépésétől szerda éjfélig 351 esetben indult büntetőeljárás – tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

Kiss Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese beszámolt arról, hogy jelenleg is zajlik a letenyei tranzitzóna kialakítása, amelyet a kormány döntését követően nyitnak majd meg. Kifejtette: a tranzitzónában 28 konténert telepítenek, köztük iroda-, egészségügyi és szaniterkonténereket, de lesz bírói konténer is, valamint egy ideiglenesen 15 ember elhelyezését szolgáló szálláshelyet is kialakítanak.

A főigazgató-helyettes kiemelte: nemcsak a BÁH dolgozik majd a tranzitzónában, hanem más szervekkel is együttműködnek. Az egészségügyi szolgálatot például a Magyar Honvédség fogja biztosítani, míg jogi ügyekben a kormányhivatal jogi segítségnyújtó szolgálata működik közre.

Kiss Árpád elmondta azt is: szerda éjfélig csaknem 176 ezer menekültügyi kérelmet regisztrált a hatóság, csak szerdán 310 ilyen kérelem érkezett. A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt bírói kiutasítások okán eddig 257 külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.