A jövő évi költségvetés 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra, ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Budapesten, az országos közfoglalkoztatási kiállítás megnyitóján.

Közölte: ugyan ezt foglalkoztatási formát átmenetinek tekintik, ám a kormányzat szerint mindaddig szükséges a rendszer fenntartása, amíg a piacgazdaság keretein belül el nem érhető a teljes foglalkoztatottság.

A belügyminiszter emlékeztetett arra: a kormány 2011-ben arra reagálva vezette be a közfoglalkoztatást, hogy a piacgazdaság nem volt képes felszívni a teljes munkaerőt. Nagy volt a munkanélküliség és magas a segélyből élők aránya. A közfoglalkoztatás keretében munkát és jövedelmet, vagyis értékteremtő, társadalmilag hasznos elfoglaltságot kínáltak az embereknek – tette hozzá.

A mostani rendezvény azt bizonyítja – mondta –, hogy helyes volt a kezdeményezés, a bemutatott termékek a közfoglalkoztatottak szorgalmát, tehetségét dicsérik.

Pintér Sándor kitért arra, hogy a közvetlen eredményeken túl javult az emberek munkamorálja, egészségi állapota, csökkent az iskolai hiányzások száma, javult az iskolai étkeztetés minősége és javult a közbiztonság.

A települések összképe sok tekintetben meghaladja már a nyugat-európai színvonalat is, illetve az oktatás nyomán nőtt a képzettségi szint is – sorolta az eredményeket a belügyminiszter.

Hangsúlyozta, hogy a jövő évben rendelkezésre álló források új foglalkoztatási formák bevezetését teszik lehetővé az önkormányzatoknak. A többi között lehetőség nyílik az önkormányzati utak karbantartására, utcabútorok gyártására, az önkormányzati ingatlanok karbantartására, illetve a romos házak lebontására. A nagyobb települések pedig hajléktalanokat is alkalmazhatnak majd is, a karitatív szervezetek bevonásával – mondta Pintér Sándor.

Végül arról szólt, hogy elsőbbséget élvez a piacgazdaság fejlesztése, attól nem vonhat el munkaerőt a közfoglalkoztatás.

A kétnapos rendezvényen 110 kiállító mutatja be a közfoglalkoztatási programok eredményeit a Vajdahunyad várában, ahol lehetőség nyílik szakmai előadások meghallgatására, valamint élelmiszeripari termékek kóstolására, megvásárlására is.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Mindaddig lesz amíg ti vagytok kormányon , a piac sosem fogja felvenni az összes munkanélkülit rgo sosem lesz teljes foglalkoztatottság Magyarországon mert túl sok belső és külső körülmény és érdekellentét befolyásolja annak létrejöttét .
Nem érdekelnek a közfoglalkoztatások eredményei , az emberi munkaerő kizsákmányolás
ával , éhbéres dolgoztatásával megtermelt javak. :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@nyanya001: Mit lehet megnézni egy "közmunkás kiállitáson"?! Érthetetlen, hogy mi mindenre van pénz!:((
eugen4402
@eszegfu: Hogy mit lehet megnézni ezen a kiállításon?
Javaslom, szánj rá két-három percet, és tüzetesen nézd meg a fotón szereplő egyének arcát... Milyen értelmi-érzelmi képességekről árulkodnak azok az arcvonások? Nézd meg, aztán magától adódik a következtetés. :-(
szaboria1
@Horizont: Nem csak a Mátra alján, Bács-kiskun sem egy felemelkedett része az országnak.
nyanya001
@Horizont: Menjenek a jó büdös... ba !
Mocskos here banda !
papa.49
@nyanya001: Na,na vigyázzunk avval a seprűvel, a banya még elrepül vele)))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.