A több tíz milliárdos büdzséből működtetett közmédia fontos része a Magyar Távirati Iroda, azaz az állami hírügynökség. Innen veszi át a legtöbb online médium a hírei jelentős részét, ami hatalmas befolyást biztosít az MTI-nek – írta a Kettős Mérce.

Az MTI nem volt mindig egyeduralkodó a piacon: 2010 előtt a Független Hírügynökségre is elő lehetett fizetni. A riválist akkor azzal sikerült kiiktatni, hogy a Fidesz ingyenessé tette az állami hírek használatát, ami egyre inkább a kormány befolyása alá kerül. Elég csak megnézni, hogy az utóbbi időkben szinte alig szemléztek cikkeket az olyan nagyobb oldalaktól, mint az Index, a NOL, a 444, a HVG.hu, míg rendszeresen idézik a Magyar Idők, a pestisrácok.hu, vagy a 888.hu híreit.

Eközben az online újságok vagy az újságok online kiadásai egyre nagyobb mértékben kénytelenek támaszkodnak az MTI-hírekre. Holott esélyük sincs azok ellenőrzésére, hitelességük megkérőjelezésére a hírverseny támasztotta követelmények miatt. 

Az MTI pedig ügyesen manipulál is: például nemrégiben a magát kormánypártiként meghatározó Magyar Idők cikke került ki minden szerkesztőséghez, amely arról írt, hogy javult a magyar gazdaság versenyképessége, miközben valójában pont, hogy nem. De már olyan apróságokban is tetten érhető a befolyás, hogy milyen a szóhasználattal élnek a cikkekben (például náluk a vasárnapi zárva tartás "vasárnapi pihenőnap" néven fut) vagy hogy hogyan keretezik a híreket (odarakják-e például minden ellenzéki megszólalás végére a fideszes véleményt is, míg a Fidesz véleménye mellé nem rakják az ellenzékét).

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Nem lenne az MTI egyeduralmával baj ha a magyar annak hinne amit lát, nem annak amit olvas.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.