Orbán Viktor egy tavaszi, zárt körű, kötetlen beszélgetésen megválaszolta a Fidesz-kormányok egyik legnagyobb rejtélyét: nevezetesen, hogy miért nincs egyetlen nő sem a miniszterek között. Ahogy az lenni szokott, egy erről készült felvétel kiszivárgott és a 444 szerkesztőségéig meg sem állt, úgyhogy végre mindenki betekinthet a miniszterelnök női politikusokról szőtt szövevényes gondolataiba.

Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott

- többek közt ezzel érvelt Orbán, miért kíméli meg oly nagyvonalúan a nőket a politika élvonalától.

Pedig mi egy kulturáltabb népség volnánk a magunk felfogása szerint ellenzékben, de még ott is emlékszem néhány dologra polgári oldalról

- tette hozzá, majd később kifejtette: a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül. Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják.

Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra

- folytatta a kormányfő, aki szerint a magyar politika kegyetlenségét csak az amerikai múlja felől, ezért ott sincs annyi nő, mint Európában. Ekkor azért emlékeztette Orbánt a hallgatósága, hogy ott van Hillary Clinton, aki külügyminiszterből lehet Amerika elnöke. Meg ott volt Condoleeza Rice, illetve Madleine Allbright. Az ellenérveket Orbán azzal intézte el, hogy Allbright már régen volt.

A nők és a férfiak ugyanazt a dolgot teljesen más oldalról közelítik meg. Ennek nemcsak létjogosultsága van, hanem hasznos is

- magyarázta a miniszterelnök. Erre felvetették, hogy pont ezért kéne nő a kormányba, amivel egyet is értett:

De, de, de. Kéne néhány bátor nő.

Majd rátért az esetleges jelöltekre, igaz, érdekes módon egyikük nevét sem mondta ki. Például Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt így írta körül:

Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi. De ha most azt mondaná, hogy úgy érzi, képes a miniszteri feladatok ellátására, azt mondanám neki, hogy még korai, még ne vállalja. Szerintem is alkalmas, de várjunk vele.

De egy másik rátermett nő kapcsán is barchobázhattak a jelenlévők:

Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi

- utalt Orbán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárra, de a nagyköveteknél sem fáradt a nevesítéssel:

Egy-két nagykövetasszonyunk van, akik szerintem erősek.

Ezzel pedig valószínűleg az akkoriban a hivatalát elfoglaló Szemerkényi Réka amerikai nagykövetre gondolhatott.

De a kormányfő összegzése szerint országos szinten is alig akadnak nők, "egy megyei jogú várost elvinni egy nőnek az már politikai harci feladatnak minősül.”

Szóval nem erős a kínálat

- fogalmazott.

Persze tegyük hozzá: nyilván Orbánon múlik, hány nőnek ad lehetőséget az érvényesülésre.

Jelenleg így fest a nem túl fényes helyzet:

Nők a kormányban: 0%
Nők az államtitkárok között: 13,5% (52-ből 7)
Nők a kormánybiztosok között: 0%
Nők az országgyűlési képviselők között: 7% (114-ből 8)

A Fidesz alelnökei közt viszont 2005 óta van egy női politikus: Pelczné Gál Ildikó, akit idén is újra jelöltek a posztra.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Vitya, Vitya...
A férfiak megnézik a nők fenekét és azt gondolják: "Húúúúúú, micsoda segg!" A nők is ezt gondolják, de közben a pasi arcába néznek...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Mézike: Senki nem jelentkezik, hanem 0rbán választ. És 0rbán nem választ nőt.
nemkati
@zöldszem: Hihi. :DDD Sose tudhatjuk.
volvós
Viki és a NÖ ??? Na ne nevettesenek !!
Laila
Azt mondja, hogy kegyetlen a magyar politika, és hogy alapvetően a karaktergyilkosságokra épül. De arról már nem beszél, hogy mindezt kinek "köszönhetjük".
kkalman
Köszönjük fényességes vezírünk, hogy elménket ily módon megvilágosítottad magasságos hím-soviniszta jellemedről!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.