Európában a skandináv és a balti államok felett anticiklon található, amelynek területén többnyire kevés a felhő, csak a magasnyomás déli és nyugati peremén vannak felhősebb területek, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A csúcshőmérséklet északon kevéssel fagypont felett, délebbre 10 fok közelében alakul.

Kontinensünk déli részén azonban jóval melegebb van, délutánra 20, 25 fokig melegszik fel a levegő. Ezzel szemben Európa északkeleti részén markáns ciklon örvénylik, amely miatt a Kelet-európai-síkságon, különösen annak az Urálhoz közeli részén borult, szeles, és sokfelé csapadékos az időjárás. A légörvény hátoldalán észak felől hideg légtömeg érkezett a térségbe, ezért kiterjedt havazás kezdődött. A hőmérséklet ennek megfelelően szintén télies: éjszaka sokfelé -5 fok alatti, nappal 0 fok körüli értékeket mérnek.

Közép- és Északnyugat-Európa időjárását ugyancsak ciklonális hatások alakítják, sok a felhő, és több helyen esik az eső, a hegyekben havazik, de csak kisebb körzetekben fordul elő jelentős mennyiségű csapadék. Szombat estig a Földközi-tenger középső medencéjében mediterrán ciklon mélyül ki, amely a Kárpát-medence felé helyeződik át, a nagy nedvességtartalmú légtömeg miatt felhős időre van kilátás, eleinte csak elszórtan, majd dél felől egyre többfelé esővel.

Hazánkban szombat estig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak helyenként vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Kezdetben inkább csak az ország északi felén várható elszórtan kisebb eső, majd szombaton késő délutántól dél felől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Reggelig mérsékelt marad a légmozgás, szombaton megélénkül, helyenként meg is erősödik az északkeleti szél. Párás lesz a levegő, amely szombaton napközben fokozatosan megszűnik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 12 és 17 fok között alakul.

Vasárnap országszerte barátságtalan, szeles időre van kilátás kiadós mennyiségű esővel. Helyenként napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Hétfőn a Dunántúl északi, északkeleti részén és a Dunától keletre várható további jelentős eső, nyugaton, délnyugaton fokozatosan megszűnik a csapadék. A szél keleten még élénk lesz. Marad az évszakhoz képest hideg idő, délután is csak 6-12 fokot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.