Megkezdték az iskolai menzák ellenőrzését. A cél nem a büntetés, hanem a hibák kijavítása, hogy a diákok átszokjanak az egészséges étkezésre – írja a Magyar Nemzet.

Tiszadadán kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési rendelet betartásának ellenőrzését szeptember végén.

A helyi önkormányzat élelmezési vezetőjének véleménye szerint több menzának azért akadhat problémája a rendelet betartásával, mert félreértelmezi azt. A sokak által sérelmezett sóhasználat drasztikus csökkentését például nem egyik pillanatról a másikra kell bevezetni, annak fokozatos elvonására is lehetőséget ad a rendelet. 

Rendeletben szabályozzák a menzákon és a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A diákok tetszését ugyanakkor nem nagyon nyerték meg az új ízek. 

Hiába kötelező szeptembertől a rendelet betartása, a hatóságoknak sosem volt elsődleges céljuk a büntetés

– közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Ha valamilyen hiányosságot találnak, először nem büntetnek, csak végzést, illetve határozatot adnak ki, amelyben megjelölik azt a határidőt, ameddig a hiányosságot meg kell szüntetni. Ha azonban a hibát az utóellenőrzés idejére sem orvosolják, bírságot szabhatnak ki.

Szigorúbban járhat azonban el az egészségügyi hatóság, ha hiányzik az ételek allergén összetevőinek feltüntetése, tiltott élelmiszereket használnak fel – például leveskockából készült leves, energiaital –, továbbá az is, ha nem biztosítanak diétás étkeztetést annak, akinek erről a szakorvos igazolást adott ki.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ha nincs só a menzán, visznek otthonról és még jobban megsózzák a kaját !
Ez megint egy degenerált túlkapás volt de mit lehet várni ettől az agyatlan
csordától !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bretagne
@mariaberta: Nekem is ez a mese jutott eszembe erről az idétlen rendelkezésről. Hagyni kell, mindenki úgy egye az ételt, ahogyan szereti. Nem hiszek a különféle jóslatokban. A szervezet tudja, mi kell neki!
Peller Anikó
@bretagne: ez azért nem teljesen úgy van, láttál már cigarettázó kábítószeres alkoholistát? Az ember nem kolbász, a szervezetnek nincs szüksége füstre. Van pl aki letöm a torkán húsz hotdogot. Az agyunk átírhatja a szervezet szükségleteit és ahogy a rengeteg kövéret elnézem, át is írja.

De ez a sós hiszti tényleg elég idétlen, erre szokták mondani, hogy pokolba vezető út is ki van kövezve.
bretagne
@Peller Anikó: Az utolsó mondatoddal értek egyet.
mariaberta
@Peller Anikó:"Jó szándékkal van kirakva" erre gondoltál?
Peller Anikó
@mari: Igen, csak a jó szándék itt annyira idézőjeles, hogy inkább ilyen lett :)
pagoda
A só és a cukor is fontos táplálék a gyerekeknek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.