Szijjártó Péter pontosan azt a keménykedést hozzá a külpolitikában, amit Orbán Viktor elvárt tőle. A szájkarate viszont a nagyköveteken, illetve a keleti nyitáson csattan – írta az Index.

Fel kellett vennünk a kesztyűt, nem finomkodhatunk. Ha puhányak lennénk, sokkal többen és vehemensebben támadnának minket

 - ezzel magyarázták Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter környezetéből az Indexnek a menekültüggyel kapcsolatos diplomáciai pengeváltásokat, ahol csúnyán visszaszóltunk a horvátoknak, románoknak, a svédeknek, a franciáknak, a görögöknek, az olaszoknak, a németeknek és az ENSZ-főtitkárnak is.

Ám a lap szerint Szijjártó, aki állítólag "Főnöknek" szólítja Orbánt, pontosan azt hozza, amit a miniszterelnök szeretett volna és a Martonyi vezette korábbi külügyi érában nem valósult meg. A kormányfő tudta, hogy Szijjártó maximálisan lojális hozzá és mivel korábban napi munkakapcsolatban voltak, megtapasztalhatta, mi az, mi nincs a "Főnök" ínyére.

Amikor a miniszterelnök kinevezte Pétert, akkor azt mondta neki: legyél magyar külügyminiszter és csinálj magyar külpolitikát!

- mesélte a külügyminiszter egyik közvetlen kollégája.

Az újság szerint Szijjártóék egyébként hisznek abban, hogy a menekültkérdésben nekik van igazuk, míg a bírálók nagy részére képmutató emberként tekintenek. Ám a nyers, kocsmai stílus a magyar nagyköveteken csattan.

Ezeknek a nagyköveteknek a teljesítményük múlik azon, hogy milyen viszonyban vannak az adott ország vezetésével. És kétségtelen, hogy ennek a viszonynak nem tesznek jót, ha mi konfrontatív politikát folytatunk

- mesélte a külügyi apparátus egyik tagja.

Ugyanakkor a korábban propagált keleti nyitásra rosszabb hatással van a magyarok menekültügyben tanúsított viselkedése, mint azt várták. Ezen a László Petrás incidens sem segített, így a külügy tűzoltásra játszik: az arab országokba akkreditált nagyköveteket napi szinten informálják, hogy mi történik idehaza és azt hogyan magyarázzák meg odakint. Eközben Magyar Leventét Szijjártó elküldte egy maghrebi turnéra, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár Algériában, Tunéziában és Marokkóban próbálja megmagyarázni, hogy "mi nem vagyunk arab-és muszlimellenesek". Szijjártó pedig sorra nyilatkozik az arab tévéknek, újságoknak, és az Index úgy tudja, Libanonba és Jordániába is elmegy, hogy magyarázkodjon. Orbán Viktor pedig az ENSZ-csúcson vonult félre beszélgetni az egyiptomi elnökkel – írta a lap.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Egyetlen Ánuszrózsám, Gecigyárosom?
Ez sokkal romantikusabb lett volna, mert így olyan snassz az egész.
Semmi érzelem és buzulás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Captain Blood
Szólítsa Tubicám-nak, Bülbülmadaramnak vagy aminek akarja, de akkor ne legyen külügyminiszter! A diplomácia -mint már írtam valahol- művészet.
Ez a zseléhuszár meg ugatja!
Desischado
Hja kérem, így kell nyalni! szíj ártó pétör ebben nagymester!
herczeg0210
Amikor Brüsszelben kiszálltak a kocsikból a külügyminiszterek, láthattad milyen koros és komoly, érett emberek jöttek. Hozzájuk képest a mienk, egy nyikhaj, suhanc tapasztalatlan gyereknek kinéző égnek álló hajú taknyos. De ez képvisel minket...
Január
Mennyivel lenne jobb az országnak, ha a külügyminiszter a "bocsássanak meg, hogy élek" stílust választaná?
A kor pedig nem érdem, mindenki lehet koros, ha megéri.
A megszólítás pedig egyéni,- s, a becézést ki kell érdemelni - volt olyan főnököm, hogy minden beosztottja Főnöknek hívta akkor az most sxgnyalás volt? - szerintem nem.
evacica
Lehet, hogy a "Főnök" feltétlen kiszolgálása személyének kifizető, de az országnak biztos nem! Szijj ártó a diplomáciában olyan mint az elefánt a porcelán boltban! Ezt a szakmát is foci pályának nézik a főnökkel együtt! Az eredmény meg is látszik, szégyelli az ember külföldön, hohy magyar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.