Nincs komoly terrorkockázat az illegális migrációban – erről a TEK (T)Error & Elhárítás című folyóiratában a TEK szakértője, Böröcz Miklós rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke ír.

Az Index által szemlézett cikkben Böröcz a német hírszerzés elemzéseire hivatkozva fogalmazza meg állításait: túl veszélyes, túl drága illegálisan bejuttatni Európába egy terroristát. Az ideális terrorista állampolgársággal, nyelv- és helyismerettel rendelkező, feltétlenül legálisan tartózkodó személy.

Az igazi kihívás Európa számára nem az illegális migráció, hanem a legális migráció és a sokadik generációs bevándorlók, állampolgárok jelenléte, esetleges integrálatlansága – az eddigi európai merényletek (London, Madrid) is ezt a feltételezést erősítik.

A konklúzió:

De hogy az illegális migráció valójában milyen kockázatokat rejthet akkor magában? Kutatásaim alapján megállapítható, hogy a jelenség a szervezett bűnözést érinti, tehát kifejezett terrorrelevanciával nem bír.

A folyóirat szerkesztőbizottságának tagja egyébként az a Nógrádi György is, aki a médiában rendszerint az illegális migrációhoz köthető terrorveszélyről értekezik.

Frissítés: a TEK az ügyről az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A Terrorelhárítási Központ (TEK) az Index 2015. október 13-án „TEK-es tanulmány: Az illegális migrációban nincs komoly terrorkockázat” címen közzétett cikkével kapcsolatban az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Sajnálatos, hogy a szerző a tanulmánnyal kapcsolatban nem kérte ki a TEK véleményét. Az Index szerzője által elemzett tanulmány, mely a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának (T)Error & Elhárítás című folyóirat 2014/II. számában jelent meg, a párizsi terrortámadásokat megelőző időszakot elemzi. Ebben az időszakban napi szinten átlagosan néhány tucat illegális bevándorló jelent meg a magyar határokon, míg 2015-ben naponta átlagosan csaknem 10 ezer migránssal számolhatunk. Az idézett tanulmány megállapításai a jelenlegi migrációs tendenciákra így értelemszerűen nem vonatkoztathatók.

A párizsi terrorcselekmények és az Európát érintő 2015-ös migrációs válság átírták a földrész terrorfenyegetettségével kapcsolatos eddigi álláspontokat, az európai terrorizmus történetében új időszámítás kezdődött. Ezzel kapcsolatban számos nemzetközi szakértő mellett a TEK is kifejtette álláspontját hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet és más szélsőséges csoportok a migránstömegek kevésbé ellenőrizhető mozgását kihasználva nagyobb eséllyel juttathatnak terroristákat Európába.

Legutóbb a Pesti Srácok híroldal megkeresésére stratégiai elemzőnk, Kasznár Attila taglalta a migráció és a terrorizmus lehetséges kapcsolatát egy szeptember 22-én megjelent interjúban. (http://pestisracok.hu/a-menekultvalsag-nagyban-felulirja-mindazt-amit-eddig-a-terrorizmusrol-gondoltunk-interju-kasznar-attilaval-a-tek-elemzojevel/)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Dzsihad John is masodik generacios kolok volt Londonban, O csinalta az elso lefejezeseket az ISIS-nal, merthogy oda vagyott vissza, nem volt eleg neki a nyugati kultura...A szulei rendes emberek voltak, megbecsultek es ertekeltek azt, amit kaptak Angliaban, a kis kocsog meg kitalalta, hogy neki honvagya van a sosem latott hazajaba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Nincs itt lebukás, Orbánt és trombitásait sohasem zavarták a tények. Maga mondta, ne azzal törődjünk amit mond! Persze figyeljük a kezét, de fölösleges, azt is letagadja, hogy mit tesz vele.
spu00
@nemkati: Jelenleg Törökországban 2 millió, Libabonban 1 millió migráns dekkol, s ebben az évben idáig több, mint 500 ezer jött Európába. Csak rajtunk keresztül 366 ezren.
eszegfu
@volvós: 19:09 Kérlek alássan... igy igaz! Azt hiszem végre megértettem!:)))
nemkati
@spu00: Ha azt mondja az elemző, hogy 2014-ben néhány tucat bevándorló jelent meg a magyar határon, míg 2015-ben átlag napi 10 ezer várható, akkor mégis hogy jön ide Törökország meg Libanon? A magyar határról van szó, arról, hogy rajtunk hány menekült akar átvonulni. Az elemzés szerint, ha a napi átlag 10 ezer, akkor az éves összesen 3 millió 650 ezer. Vagyis, az eltelt 9-10 hónap alatt 365 ezren jöttek, hátra van még a maradék 2-3 hónapban 3 millió. Ezek után légyszives még a pontokat és a vesszőket is hidd el ennek az elemzőket, jó? Én inkább valami mást csinálok addig.
Toby
@spu00: Mire feszegeted magad - kisnyúl ? A tények benne vannak a cikkben, ja, meg van egy Index-válasz az ostoba, prmitív tekes. megmagyarázós óbégatásra is !
Olvasd szorgalmasan !
teuton
@spu00: Te szamoltad? Te regisztraltad öket? Mert Pinter bevallotta, hogy fogalma sincs rola, csak saccolt... Es nem regisztralt! Egyebkent miert nem a szerzöt kerdezik meg, hogy melyik idöszakra vonatkozoik a tanulmanya? A TEK mondja meg? Azonkivül a nemet titkosszolgalat vezetöjenek aktualis nyilatkozata szerint eddig egyetlegy terroristat sem sikerült a regisztralt menekültek közt azonositani, de a "pesti sracok" vagy TEK biztosan ezt is jobban tudja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.