12 milliárd forintnyi forgalmat zsebelhetnek be jövőre Kuna Tibor cégei, a Young & Partners és a Trinity Communications. Kuna Tibor civilben Szijjártó Péter külügyminiszter közeli barátja – írja a 444.hu.

Kuna sikerében a jó kapcsolatoknak mindig is szerepe volt: először Deutsch Tamás sportminisztériumában dolgozott, s e Fidelitas-közeli időszakból datálódik jó viszonya Szijjártó Péterrel. 2002-ben már utóbbi ajánlotta be Kunát a Fidesz-frakcióhoz, 2005 után pedig gyakran szerepeltek együtt nyilvánosan. 

A Young & Partners kis, egyszemélyes cégnek indult, ám állami megbízást már a Gyurcsány-érában is kapott:

Nagyobb szerződést nem kaphatott mert fent tudták róla, hogy fideszes, de amit rábíztunk azt megcsinálta, és nem volt rá panasz.

- nyilatkozta egy bennfentes tisztviselő.

Az állami bevételek csak a 2010-es kormányváltás után kezdtek nőni a cég portfóliójában.

Már 2010-ben kamatoztak a régi kapcsolatok: ahányszor a Dunaújvárosi Főiskola, vagy Veszprém Önkormányzata kommunikáció témában írt ki tendert, garantált volt a Y&P-s siker. De nyertek az OEP-nél, a Főtávnál,a Mentőszolgálatnál, és később a Vízműveknél is olyan tendereket, amik arról szóltak, hogy miként lehet egy közszolgáltatást népszerűbbé tenni a lakosság körében, és jó hírük volt a piacon. Ezek jellemzően 10-20 milliós megbízások voltak, amik nem zavarták Simicska-központot.

Az első nagy állami megbízás 2011 végén jött a Miniszterelnökségtől – ekkor Szijjártó már ott dolgozott. Innentől kezdve Kunának csak megszületni volt nehéz. A Kreatív elemzésére hivatkozva a 444.hu ugyanis azt írja, hogy

a Young 2010 és 2014 között elnyert közbeszerzési pénzeinek közel 80 százalékát úgy szerezte meg, hogy egyetlen ellenfele sem volt.

A 444.hu forrásai szerint a Y&P politikai hátszelét érezni lehetett a nagy cégekkel kötött stratégiai megállapodások során is:

A 444-nek három, egymást nem ismerő (két állami, egy piaci) forrás is arról beszélt, hogy amikor Szijjártó írta alá a megállapodást, „ajánlott" volt a Y&P-vel szerződni a sajtótájékoztatók, kitelepülések és egyéb PR-teendők megszervezésére.

Nem csoda hát, hogy Kuna cége mára a legnagyobb lett a piacon:

A tulajdonos 2013-ban már 421 millió forintot, az előző évi nyereség 323%-át vehetett ki osztalékként. Egy-egy közbeszerzésen többet nyertek, mint amennyi versenytársaik teljes éves árbevétele, így lettek 2013-ra a legnagyobbak a PR-piacon.

Úgy tudni azonban, hogy Lázár János elégedetlen volt a Y&P által a Miniszterelnökségnek nyújtott szolgáltatásokkal, emiatt meg is romlott a viszonya Szijjártó Péterrel, sőt, a Y&P is ellenlábasának tartja a kancelláriaminisztert. Hasonlóan kellemetlenül érintette a céget a Simicska-konfliktus, méghozzá az időközben tető alá hozott közös bizniszek miatt.

Kuna ekkor rántotta elő a Trinity Communications nevű céget, mellyel szintén elkezdett közbeszerzéseket nyerni. Ő maga a belső verseny szükségességére hivatkozott a váltáskor, ám mások szerint a Szijjártó-féle villa-ügy és a Közgéptől való elhatárolódás miatt kellett a Youngot hátrébb tolni. A 444.hu most azt írja,

az NFM-ben – ahol a Simicska-vonalat Seszták körei váltották – a Trinity lett az új libling.

A Trinity sikeresen szerepelt azon a tenderen is, mely az állami cégek kommunikációs költéseit allokálta, noha a Trinity egyébként nem felelt meg a feltételeknek, mert sem ő, sem jogelődje nem rendelkezett elég múltbéli megbízással.

A Trinity végül a miskolci SPRINT nyomdaipari céggel közösen került be a kiválasztott három konzorcium közé. Mellette a Rogán-közeliként ismert Csetényi Csaba és Krskó Tibor vállalata, a HG360 által vezetett konzorcium, és meglepetésre a fideszes körökön kívüli Mindshare médiaügynökség foglalkozhat majd állami intézmények reklámköltéseivel a következő egy évben.

A cég 2016-ra 12 milliárdos forgalommal számol.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
"Az állami bevételek csak a 2010-es kormányváltás után kezdtek nőni a cég portfóliójában."
Miért nem lepődök meg...hányingerem van a mocskos fidesz maffiától már...azoktól meg méginkább akik még mindig vakon éltetik ezt a mocsok bandát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@human: tegnap, 21:44 Ezután nem lehet, kell csodálkozni azon, hogy semmi nem készül el időre, és ha végre el is készül, a minőség a bányászbéka hátsójával sincs köszönőviszonyban. Még messziről se. A 10-20 % is pofátlanság, a 30-40 százalékra meg már szavakat se lehet találni.
A következmény, drága és szar munka, a munkások alul fizetése.
Lepényleső
Máshol a gazdaságot segítik a közpénzek,itt az egyéni gazdagságot-szemérmetlenül és
határtalanul.
human
@kkalman: A fideszes Illés Zoltán is azt mondta, hogy 10-20%-ok már a múlté, ennél sokkal nagyobb lopások mennek. Hát ha valaki ő tudja, hisz fideszes.
kkalman
@human: ma, 20:57 Láttam az Illés Zoltán féle interjút. Azt kell mondjam, nem sokáig lesz fideszes. Csak nehogy véletlen baleset érje a már többszöri nyilt véleménye miatt, mint a felcsúti juhászt. Lehet, hogy már melegítik az ismeretlen, osztrák rendszámú Mercédesz motorját
human
@kkalman: Majd kilép, mint a többi. Mondjuk Ángyán és az energetikáért felelős államtitkár helyettes valóban azért lépett ki, mert nem akartak asszisztálni Orbán mocskos kis játszmáihoz.
Szeparepa-
Egy nemzet javainak önkényes fosztogatása hatalommal visszaélve: hazaárulás. Hazaárulásért kötél jár...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.