Árhullám alakult ki a Mura folyón a múlt hét vége óta tartó intenzív esőzések miatt – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-t.

Szimandel Dezső központi védelemvezető-helyettes közölte: a vízgyűjtő területeken lehullott, jelentős mennyiségű csapadék hatására a Mura szlovéniai szakaszán árhullám alakult ki. A számítások szerint a horvátországi Muraszerdahelynél várhatóan péntek éjféltől tetőzik a folyó.

Magyarországon, Letenyénél a Mura péntek reggelre már szintén intenzíven áradt. A folyó vízgyűjtő mellékfolyásain nem jelentős, fél és egy méter közötti vízszintemelkedések alakultak ki.

Az igazgatóság központjában folyamatos árvízi ügyelet működik, az érintett települések polgármestereit értesítették a kialakult és a várható helyzetről. A gátőrök és a műszaki szakemberek a helyszíneken folyamatosan figyelik a vízfolyásokat és az árvízvédelmi műtárgyakat, ha szükséges, akkor lezárják a zsilipeket, és felkészültek a szivattyúzásra is – közölte a vízügyi szakember.

Az utóbbi napok intenzív esőzései miatt áradásnak indult Vas megyében a Rába folyón is. Ennek vízszintje Szentgotthárdnál péntek hajnalban már tetőzött, ezen a szakaszon a szentgotthárdi árvízvédelmi támfal alatt lévő rézsűcsúszás miatt a tetőzés időpontjában elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A folyó körmendi szakaszán csütörtök éjféltől tapasztalható áradás, péntek reggel 12-15 centiméter vízszintemelkedést mértek, jelenleg 223 centiméter a vízállás. A tetőzést pénteken 14 óra körülre, 290 centiméter körüli értékre várják az igazgatóság hidrológus szakemberei, akik szerint ezen a szakaszon is elegendő lehet az elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.