A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) mintegy 75 milliárd forintért, tőzsdei aukción értékesítette az állami tulajdonban lévő több mint 14 millió OTP-részvényt – közölte az MNV csütörtökön az MTI-vel. Az OTP azt közölte, hogy a felajánlott részvények közel kétszeresére érkezett érvényes vételi ajánlat. 

A közlemény szerint az értékesítési ár közel 10 milliárd forinttal meghaladja a részvények nyilvántartási értékét.

Az MNV jelezte, a kormány döntése alapján, a 2015. évi költségvetés bevételi előirányzatainak teljesítése érdekében adták el a részvényeket. Az aukció a Budapesti Értéktőzsde által szabályozott módon, az irányadó jogszabályoknak és szabályzatoknak megfelelően ment végbe, a tranzakció pénzügyileg sikeresnek bizonyult – tették hozzá.

Az értékesítésből származó bevétel az Országgyűlés által elfogadott 2015-ös költségvetési törvényben foglaltaknak megfelelően a Beruházási Alapba folyik be, azt a szigorú vagyonpolitikai alapelvek betartásával a közvagyon gyarapítására, beruházásokra és fejlesztésekre fordítják majd – közölte a vagyonkezelő.

Az értékesítés az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével valósult meg.

Az aukcióra 14 091 953 darab értékpapírt, a tulajdonában lévő összes OTP-részvényt ajánlotta fel az MNV, ez az OTP alaptőkéjének 5,03 százaléka.

Az OTP a BÉT honlapján azt közölte, hogy az aukción a befektetők az értékesítésre felajánlott részvények közel kétszeresére nyújtottak be érvényes vételi ajánlatot. Összesen 14 091 949 részvényt értékesítettek.

Az aukció napján, csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felfüggesztette az OTP Bank részvényeinek kereskedését. A papírok előző nap 5670 forinton zárták a kereskedést. Az eladási árfolyamot hivatalosan nem közölték, az értékesítésből befolyt összeg alapján 5322 forintos átlagárfolyamon vált meg az állam az OTP-részesedésétől.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

agnes200
Az a "szigorú vagyonpolitikai alapelvek betartása" szöveg azért egy kissé vicces. Adja-veszi az állam a kereskedelmi bankjainkat, illetve azok részvénycsomagjait. Amikor az állam nem kereskedhetne, nem tőzsdézhetne.
verőce21
Lehet, hogy az MNV "nyilvántartási értékénél" 10%-kal jobb áron értékesítették, de a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál viszont 10%-kal alacsonyabban!
Ezzel a sáv alsó szélére lökték, a sok kisbefektető nagy bánatára. Persze a bennfentesek(az állam más bankjai) jóárasítva tudnak reggel vásárolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.