A román hatóságok egyelőre letettek arról, hogy Magyarországra szállítsák a múlt heti bukaresti tűzvész néhány sérültjét – értesült az MTI a sérültek külföldi gyógykezelését szervező munkacsoporthoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból vasárnap.

A magyar segítség felajánlásáról az ideiglenes román kormányfő, Sorin Cimpeanu számolt be szombaton, amikor elkezdődött a súlyos sérültek egy részének külföldre szállítása. Elmondása szerint a magyar honvédelmi miniszter öt sérült kezelésének átvételét ajánlotta fel.

Vasárnap reggel a bukaresti védelmi tárca azt közölte, hogy a nap folyamán Nagy Britanniába és Magyarországra indítanak egy-egy – sérülteket szállító – katonai repülőt.

Az MTI úgy értesült, hogy a román orvosok az életveszélyben lévő páciensek számára próbálnak külföldi kezelési alternatívákat felajánlani, a bőrfelület 20 százaléka alatti sérüléseket belföldön is megnyugtató módon el tudják látni. Az ebbe a kategóriába eső sérültek állítólag nem akartak élni a külföldi gyógykezelés lehetőségével, mert az megnehezítette volna, hogy családjuk mellettük maradjon. A román hatóságok ezért letettek azoknak a sérülteknek a szállításáról, akiket Magyarországra akartak irányítani.

Tizenhat sérültet már szombaton Hollandiába, Belgiumba és Ausztriába szállítottak a román légierő kórházgépei és a rohammentő-szolgálat mentőrepülői. A sérültek külföldi kezelésének és egy-egy hozzátartozójuk ellátásának költségeit a bukaresti kormány fedezi.

Miután napokig úgy tűnt, hogy a halálos áldozatok száma már nem emelkedik 32 fölé, egy héttel a tragédia után szombaton további kilenc, vasárnap kora délutánig pedig újabb három ember halt bele sérüléseibe, így 44-re emelkedett a halottak száma. Az orvosok szerint várható volt, hogy a súlyos égési sérüléseknél a második héten életveszélyes szövődmények lépjenek fel. A bukaresti szórakozóhelyen megégett emberek ráadásul ciánszármazékokat is belélegeztek, amikor a koncerten használt tűzijáték lángra lobbantotta a terem hangszigetelését.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.