A Lehet Más a Politika (LMP) által indított felmérés eddigi eredményei szerint a fiataloknak csak a tizenöt százaléka maradna mindenképpen Magyarországon, a tömeges kivándorlás az egyik legfontosabb probléma – mondta az ellenzéki párt ifjúsági szakszóvivője vasárnap az MTI-nek azt követően, hogy Budapesten sajtótájékoztatót tartott a témában.

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta, hogy a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell, ha "nem akarunk unokák nélküli ország" lenni. Hozzátette: az LMP szerint az érintettek megkérdezése, a kivándorlás tényezőinek megismerése a legfontosabb. Ezért terjesztették ki a korábban a külföldön élő magyarokat és az egészségügyi dolgozókat vizsgáló "Retúr" konzultációjukat egy hónapja a közép- és a felsőfokú oktatásban tanuló diákokra is.

A kutatás szerint a magyar diákok több mint egyharmada mindenképpen külföldön szeretné folytatni tanulmányait, további egyharmaduk pedig gondolkodik ezen. Azok aránya, akik teljesen kizárták, hogy tartósan külföldön telepedjenek le, csupán tizenöt százalék – emelte ki az ifjúsági szakszóvivő.

Kanász-Nagy Máté szerint a fiatalok Magyarországon tartásához kedvezőbb munkalehetőségekre, kielégítőbb lakhatási körülményekre és színvonalasabb oktatásra lenne szükség, de úgy gondolja, nagyon fontos a jobb közhangulat is: a diákok érezzék azt, hogy valaki törődik velük.

Az LMP álláspontja szerint a kormány mintha lemondana a fiataljairól, a kérdéseikre nincsenek válaszai, a problémáikra nincsenek megoldásai. A helyzet javítása érdekében az ellenzéki párt többek között javasolja a közösségi bérlakásszektor fejlesztését, a tandíj eltörlését a felsőoktatásban, valamint a vállalkozásfejlesztési programok kiterjesztését, a legfontosabbnak azonban azt tartják, hogy foglalkozzanak a fiatalokkal.

A diákoknak szóló Retúr konzultáció az interneten zajlik, a kutatás még nem zárult le. A kérdőívet eddig nagyjából ötszáz fiatal töltötte ki.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Még a Visegrádi Négyek között is utolsók vagyunk fizetés szempontjából, az ember meg pénzből él, nem arcoskodásból. Elvégre nem lehet mindenki politikus vagy celeb, hogy nulla munkából jól megéljen. Erre alternatíva a külföldi (elsősorban Nyugat-Európai) munka, és ez nem is fog változni, amíg a balkáni régiónál is csak hangyafasznyival vagyunk előrébb.
Yoda69
Ha valoban igy van, akkor az katasztrofa az orszag jovojere nezve.
Ezt vajon mikor ismerok fol orbanek. Gondolom nagyon nem zavarja oket, mert a fideSSes higagyu barmok ugyis ujra meg ujra megvalasztjak oket. A fiatalok meg szepen elszivarognak az orszagbol, mert ok koszonik de nem kernek az orbani diktaturabol.
Csizmás Kond
Hát persze...most épp az az aktuális, hogy a menekültek által megrohant országokba van a jövő...
cs.n.
Még a Visegrádi Négyek között is utolsók vagyunk fizetés szempontjából, az ember meg pénzből él, nem arcoskodásból. Elvégre nem lehet mindenki politikus vagy celeb, hogy nulla munkából jól megéljen. Erre alternatíva a külföldi (elsősorban Nyugat-Európai) munka, és ez nem is fog változni, amíg a balkáni régiónál is csak hangyafasznyival vagyunk előrébb.
kamazuka
Hogy lehetséges az,hogy az országgyűlési képviselők uniós szintű havi illetményt kapnak,de mindazok,kik ezekhez a magas állami pozíciókhoz juttatták őket,csak ennek töredékét érdemlik?
Ha a haza nem becsüli anyagilag adófizetőjét,akkor?
kkalman
A 15% valódiságán egy kicsit elgondolkodtam. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha az a 15 húszonöt, vagy harminc. Mindenhogyan tragédia! Illetékeseknek jó lenne elgondolkodni ezen, és nem az idegengyűlöletet erősíteni.
Desischado
Igazuk van a fiataloknak és mindenkinek. Miért maradnának ebben az őrültek házában, ahol törvényre emelte a regnáló kormány a lopást és a rablást? Mindenki emberhez méltóan akar/szeretne élni, orbánék alatt viszont ez lehetetlen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.