Orbán Viktor miniszterelnök szerint az elmúlt 25 évben messze a Fidesz-KDNP-kormány lépett a legtöbbet a gyermekszegénység ellen.

A kormányfőt a jobbikos Dúró Dóra kérdezte hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Az ellenzéki politikus azt firtatta, támogatja-e a kormány, hogy a gyermekéhezés felszámolását célzó, a Nemzeti Minimum Programjáról című határozati javaslat a parlament elé kerüljön.

Dúró Dóra jelezte, hogy egy civil kezdeményezésről van szó, és melléállt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő is.

"Nemzeti ügyekben félre kellene tenni a pártpolitikát, ahogyan azt a Jobbik például a migránskérdésben is megtette" – mondta Dúró Dóra, kiemelve, hogy a Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon.

"Valóban, a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van" – fogalmazott válaszában Orbán Viktor, hangsúlyozva: Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, "tehát nem éhezhet", függetlenül a szülei anyagi helyzetétől.

Kifejtette: 2010-ben Magyarországon a gyermekéhezés nem volt példátlan, ezért a kormány célul tűzte, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen.

Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint – közölte a miniszterelnök. Tudatta azt is, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer.

Egy másik jobbikos képviselő, Sneider Tamás azok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, akik ugyan még nem érték el az egyébként egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt, de fizikailag már nem tudják ellátni munkájukat. Példaként említette a mentősöket, tűzoltókat, sofőröket. Rájuk most 55-60 éves kor környékén közmunka vár – mondta a politikus, majd azt kérdezte: "mikor lesz már valami érdemi változás, hogy ne ez legyen a férfiaknak az elkövetkező években, évtizedekben a sorsa?"

Orbán Viktor azt felelte: a mostani kormány valóban nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot. A kérdés azonban jogos – folytatta –, hiszen senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását.

Erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt – mint mondta – ő sem tartja ideálisnak.

Arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy "fizikailag nem tökéletes állapotban is" értelmes munkát végezhessenek az érintettek – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, szerinte ugyanilyen "életpályaszerű" szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is.

Azt azonban megismételte: olyan nyugdíjkorhatár-csökkentési politikát nem folytathatnak, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját.

Viszonválaszában Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik szerint igenis megengedhető, hogy a férfiak is – hasonlóan a nőkhöz – hamarabb nyugdíjba vonulhassanak.

A kormányfő erre reagálva megerősítette: mivel a kormánypártok vállalták a nyugdíjak értékének megőrzését, ezért nem folytatnak olyan nyugdíjkorhatár-politikát, amellyel a már nyugdíjban lévők nyugdíja csökkenne. "Szerintem az önök javaslata ezt vonná maga után" – mondta a jobbikos politikusnak.

Végül megjegyezte, a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége nem nyugdíj-, hanem családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak. A Jobbik egyébként nemmel szavazott a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjazásának lehetőségére – tette hozzá.

Az MSZP-s Varga László azonnali kérdésében a kormányfő áprilisi miskolci látogatásán tett vállalásokról érdeklődött, így például a Kassa és Miskolc közötti autópálya-összeköttetésről, az ipari parkról és az intermodális csomópontról. Az ellenzéki politikus egyúttal javasolta a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős rehabilitációját.

Válaszában Orbán Viktor közölte: a ciklus végéig, 2018-ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig. Az intermodális csomópont ügyében "forrásharcok" zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot megvizsgálják.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Viktorka most is ( mint mindig ) 103 mondatban mondta el. amit egy NORMÀLIS ember
2-3 mondatban el tud mondani...A falhoz szegezték a kérdésekkel, igy havasibercinek
nem volt ideje felkésziteni a válaszokra... Csak bla-bla-bla !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
@enslaved: 13:01

Az lenne az utolsó " találkozásod " ,aztán rohamkocsi jönne érted ! Érted ???
Egyébként már egyszer kihivtalak emlékezz vissza entero korodban az
Oktogonra, Budapesten de ugy látszik a GPS-ed nem müködött, csak
Orosházán a viskód, meg a " gyárad " között...
Ja, és ha lehet, ne fenyegetözz ( rossz szokásod )
enslaved
@volvós: Más fegyvereim is vannak a hozzád hasonló egyedek likvidására...Egyébként meg te kezdted, ivadékoztál, meg hadd ne soroljam. Egyébként meg ha már ennyire szívügyeid a gyerekek (mint ahogyan az enyémnek is), akkor támogasd is őket, és ne csak oszd az észt. Ha jól tudom, jól megy a sorod, nosza akkor rajta...
Cicamama55
@JAJMÁR: Én a mi városunkról szóltam. A módos 3 gyermekes család gyermekei közül egy ingyenes, a másik kettő 50%-os kedvezménnyel étkezhetett, míg az egy gyermekét egyedül nevelő szerencsétlen szülő pedig fizette a 100%-ot. A tankönyv vásárlásnál szintén ez volt a rendszer. Ez bizony a mi városunkban így történt.
egyvandor
A zemberek a hibásak. A szülők hogy engedhetik meg hogy gyermekeik ne álljanak a saját lábunkon. Gorbán kéne példát venniük és gyermekeik érdekében Svájcban kéne taníttatniuk gyermekeiket ha valóban jobb sorsot szánnak nekik. De sok léha libsibolsipanelproli ezt úgysem érti. csak az idegenszívű hazaáruláson jár az eszük.
enslaved
@Cicamama55: Ezt hívják úgy, hogy nagycsaládosok támogatása, ami alanyi jogon jár. Tudod, azoknak is jár, akik ugyan képesek eltartani munkával is a családjukat, de ezért igen sokat is dolgoznak, míg sokan csak a családiért szülik a gyerekeket.
Cicamama55
@enslaved: Sokkal igazságosabbnak tartom a mostani rendszert, ahol az 1 és 2 gyermekeseket is támogatásban részesítik. Ismertem én nem egy olyan családot, ahol nem voltak rászorulva az ingyenességre, s igen kirívó volt, hogy a luxus kocsival érkező szülő nem állt be a sorba étkezési díjat fizetni, a "csóró" pedig az egy gyermeke után igen! Ez csak az egyik oldala volt annak az igazságtalan rendszernek, ugyanis a jelentős részét a nem dolgozó, folyamatosan az államra támaszkodó családok szelték ki a "karéjból." Munkám révén tudom miről beszélek. Most már az étkezéshez, tankönyv vásárláshoz nekik is jutnak kedvezmények, a családi pótlék, adókedvezmény juttatásai a 2 gyermekeseket is figyelembe veszik . Ezek tények, melyek igazolják, a családokért tett pozitív intézkedéseiket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.